Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rappiolla on hyvä olla

Radio ja TV
 
Yle
Beasts of the Southern Wild -elokuvan pääosassa on kuusivuotias Hushpuppy (Quvenzhané Wallis).
Beasts of the Southern Wild -elokuvan pääosassa on kuusivuotias Hushpuppy (Quvenzhané Wallis). Kuva: Yle

Beasts of the Southern Wild ★★★★ USA 2012 Ohjaus Benh Zeitlin Päärooleissa Quvenzhané Wallis, Dwight Henry Teema klo 22.10

Kuuden vanha tyttö Hushpuppy asustaa Louisianan takamailla Bathtubissa. Hänen äitinsä on kadonnut kauan sitten ja isänkin on jo melkein viina vienyt.

Seutu on nimetty pesusoikoksi, koska siellä odotetaan tulvaa, joka huuhtoo kaiken mukanaan. Bathtub saattaa tuoda mieleen hurrikaani Katrinan kurittaman New Orleansin.

Mutta Beasts of the Southern Wild kuvattiin Louisianan toisella puolella Isle de Jean Charlesilla. Meri uhkaa saartakin, jota eroosio rapauttaa mereen. Tulvan vartoilulla on siis tositausta. Kaikkiaan Louisianaa murenee mereen Manhattanin verran vuodessa.

Odotellessaan elokuvan köyhä väki juo ränsistyneissä ja saastaisissa parakeissaan kuin viimeistä päivää. Pikkutyttö uskoo, että aikuiset vain juhlivat koko ajan.

Lasten logiikalla Hushpuppy uskoo myös olevansa teoillaan tai tekemättä jättämisillään vastuussa vähän kaikesta, kuten isänsä terveydestä.

Beasts of the Southern Wild -elokuvan syvyys aukeaa lapsen näkökulman ja todellisuuden kaunistelemattoman, jopa raadollisen, kuvan ristiriidasta. Se voima teki Benh Zeitlinin elokuvasta yhden viime vuosien palkituimmista esikoisohjauksista.

Hushpuppya näyttelee kuvausten aikaan vain kuusivuotias Quvenzhané Wallis (s. 2003), joka sai roolistaan parhaan naisnäyttelijän Oscar-ehdokkuuden kaikkien aikojen nuorimpana. Wallis on liki jokaisessa kuvassa ja tekee huiman roolityön.

Isi ( Dwight Henry ) puolestaan kohtelee Hushpuppya melkein tasavertaisena, kuin pienikokoisena aikuisena. Se muistuttaa Dickensin romaanien viktoriaanista aikaa ja tekee osaltaan Hushpuppyn maailmasta kovan.

Bathtubissa eletään kuin kivikaudella. Sen asukit rinnastavat itsensä eläimiin. Tulvan lisäksi siellä odotetaan ennen jääkautta hallinneita myyttisiä hirviöitä, jotka saattavat milloin tahansa sulaa roudastaan tömistämään tantereita.

Hushpuppylle Bathtub näyttäytyy kuitenkin kotina ja turvasatamana. Ulkopuolella vaanii toinen todellisuus, länsimainen arkimaailmaa. Siellä on järjestäytynyt yhteiskunta viranomaisineen ja sairaaloineen.

Beasts of the Southern Wildin maailmaa voi syyttää rappioromantiikasta, mutta se maailma vakuuttaa, tuntuu elävältä ja hengittää.

Aikoinaan Hassisen Koneen Rappiolla-biisiä paheksuivat ne, jotka eivät kuunnelleet sanoitusta kunnolla. Ei siinä ylistetty rappiossa rypemistä. Ei myöskään Beasts of the Southern Wildissa.

Hushpuppy kasvaa lopulta näkemään maailman omin silmin läpi aikuisten tarjoamien myyttien. ”Eteläisen erämaan pedot” eivät olekaan roudassa vartovia muinaisia hirviöitä vaan vain ihmisiä, jotka sepittävät satuja surkeutensa verhoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat