Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loistelias mutta ontto Anna Karenina

Joe Wrightin elokuva ei tarjoa uutta näkökulmaa klassikkoon

Radio ja TV
 
Yle
Karenin (Jude Law) ja Anna Karenina (Keira Knightley).
Karenin (Jude Law) ja Anna Karenina (Keira Knightley). Kuva: Yle

Anna Karenina ★★★ Britannia 2012 Ohjaus Joe Wright Käsikirjoitus Tom Stoppard Pääosissa Keira Knightley, Aaron Taylor-Johnson, Jude Law TV1 klo 20.55

Leo Tolstoin Anna Kareninasta on tehty lukuisia elokuvaversioita, joista uusin on brittiläistä tuotantoa. Joe Wrightin näkemys venäläisklassikosta on visuaalisesti häikäisevä ja epätavallinen, mutta se alkaa puuduttaa puolivälin tienoilla.

Wright on siirtänyt vuosisadan rakkaustarinan teatterimaiseen ja etäännytettyyn kehykseen, jossa näyttelijät liikkuvat ikään kuin kulisseissa. Kohtauksia on toteutettu myös baletin keinoin, ja päänäyttelijätkin ilmaisevat itseään tanssielein.

Elokuvan on ehkä tarkoitus vedota erityisesti siihen sukupolveen, joka ihailee näyttelijä Keira Knightleya. Sekä Knightley että Vronskia näyttelevä Aaron Taylor-Johnson ovat kuitenkin liian söpöjä ja kevyitä kantamaan traagisia roolejaan.

Wright valitsi Knightleyn myös Ylpeys ja ennakkoluulo -elokuvansa (2005) päärooliin, mutta Anna Karenina saa epäilemään, sopiiko Knightley ensinkään epookkirooleihin. Hänen Annansa on pikemminkin hysteerinen kuin ristiriidan murtama rohkea nainen. Jude Law’n Aleksei Karenin vaikuttaa kolmiodraaman ainoalta aikuiselta.

Onttous ja ulkokohtaisuus vaivaa myös Tom Stoppardin käsikirjoitusta. Mitä juuri tämä versio Anna Kareninasta haluaa korostaa? Kun silmä tottuu upeaan estetiikkaan, elokuva ei tarjoakaan mitään uutta näkökulmaa itse klassikkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat