Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pentti Linkola ei koskaan ollut kukkahattusetä

Ekoradikaali kalastaja ihmettelee tuoreessa haastattelussa, miksi kansa valitsee johtajikseen vain talouskasvuun uskovia ”Kataisia, Stubbeja ja Sipilöitä”

Radio ja TV
 
Ilmari Fabritius
Pentti Linkolan ajattelu on johdonmukaista ja kompromissitonta.
Pentti Linkolan ajattelu on johdonmukaista ja kompromissitonta. Kuva: Ilmari Fabritius

Itse asiassa kuultuna: Pentti Linkola. Pentti Linkola – elämänsuojelijan testamentti. To 7.1.2016 TV1 klo 21.05

Juho-Pekka Rantalan tuoreessa haastattelussa ei kerskakulttuurin syväekologinen kriitikko, luontotutkija ja kalastaja Pentti Linkola petä. Jo vuosia hänen teksteistään on ollut helppo löytää mietteitä, joista saa kivoja aforismeja tai iskulauseita. Niitä on tarjolla nytkin:

”Jo Prisman ovelta näkee, ettei ihmisellä ole tulevaisuutta.”

Tai: ”Suomi on kohdellut metsiään raaemmin kuin mikään muu maa maailmassa.”

Luultavasti tällainen sanojen poiminta vain ärsyttää Linkolaa, joka on halunnut tosissaan selittää ihmisille, miten maailma ehkä vielä pelastuisi.

Joulukuussa 83 vuotta täyttänyt visionääri onkin turhautunut, ettei mitään hänen toivomaansa ole toteutettu.

Helsinkiläisessä kulttuurikodissa kasvanut mutta maaseudulle asettunut Linkola lukeutuu suomalaisen vastakulttuurin kiintoisimpiin hahmoihin.

Vaikka hän ruumiillistaa osin 1960-luvun radikalismia ja syvästi vihreitä arvoja, hänestä ei olisi ikinä ollut hipiksi tai kukkahattusedäksi. Sellaiseen hänen ajattelunsa on liian johdonmukaista ja kompromissitonta.

Ehkä juuri Linkolan älyllisen rehellisyyden tukema vallanhimon puute onkin estänyt fanaattisten seuraajien laumaa kerääntymästä hänen luokseen.

Siksi hän vaikuttaa profeetalta ilman opetuslapsia.

Itseltään fyysisesti aina paljon vaatinut Pentti Linkola myöntää iän jo vähän painavan. Silti hänen ajatusmaailmansa perusta on ennallaan. Siinä ihminen pysyy evoluution onnettomuutena, joka vääristi öykkäröinnillään suhteensa luontoon. Tuloksena on ollut kaamea ekokatastrofi.

Jo 1983 Linkola kirjoitti kitkerästi, että esimerkiksi pankkien, teollisuus- ja voimayhtiöiden, kaupan keskusliikkeiden ja työmarkkinajärjestöjen johdon ja valtioneuvoston pitäisi valtakunnanoikeudessa vastata ”isänmaan myymisestä, Suomen kasvojen raatelemisesta”.

Nyt hän aivan kuin jatkaa aiheesta ihmetellen, miksi kansa valitsee johtajikseen vain talouskasvuun uskovia ”Kataisia, Stubbeja ja Sipilöitä”, jotka ”eivät ymmärrä, mistä tullaan ja minne ollaan menossa”.

Ihmiskunnan ongelmien ratkaisun alkuna hän pitäisi vapaaehtoista peruuttamista noin 1930-luvun tekniselle tasolle.

Oman kortensa yhteiseen ekologiseen kekoon Linkola kantoi 1995. Silloin hän perusti Luonnonperintösäätiön, joka ostaa luonnonalueita rauhoitettaviksi. Se oli sydämestä tullut teko mieheltä, jolle metsätalous on ollut suurin surunlähde.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat