Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan särkemät sielut

Tunnelmoivan brittielokuvan päärooleissa ovat Rachel Weisz ja Tom Hiddleston.

Radio ja TV
 
Yle
Hester (Rachel Weisz) ja Freddie (Tom Hiddleston) ajautuvat rakkaussuhteeseen.
Hester (Rachel Weisz) ja Freddie (Tom Hiddleston) ajautuvat rakkaussuhteeseen. Kuva: Yle

Syvänsininen meri ★★★ The Deep Blue Sea Britannia 2011 Ohjaus Terence Davies Pääosissa Rachel Weisz, Tom Hiddleston, Simon Russell Beale Teema klo 21.45

Toisen maailmansodan jälkeiset vuodet ovat inspiroineet lukuisia brittidraamoja. Ristiriitaiset tunteet olivat silloin pinnassa, ja niitä kuvasi näytelmäkirjailija Terence Rattigan jo 1952 näytelmässään Syvänsininen meri.

Näytelmästä valmistui pian myös Anatole Litvakin elokuva, jossa pääosaa näytteli Vivien Leigh. Sittemmin BBC on filmannut siitä parikin tv-draamaa.

Tuorein elokuvaversio on Terence Daviesin viiden vuoden takainen ohjaus. Davies on ennenkin kuvannut juuri tuota ajankohtaa elokuvissaan, muun muassa omaelämäkerrallisissa esikoistöissään Rakkaat muistot (1988) ja Päivä painuu mailleen (1992), joissa hän palasi 1940- ja 1950-lukujen Liverpooliin.

Daviesin Syvänsininen meri juhlisti Terence Rattiganin satavuotispäiviä.

Elokuva alkaa päähenkilö Hesterin itsemurhayrityksestä, ja siitä siirrytään eri aikatasoihin, jotka selittävät Hesterin epätoivoa.

Hester on naimisissa mutta tuskastunut ahtaan porvarilliseen elämäänsä. Hän rakastuu Freddieen, hävittäjälentäjään, joka on sotakokemusten jäljiltä edelleen voimansa tunnossa. Intohimoinen rakkaustarina muistuttaa alkuun Tolstoin Anna Kareninaa.

Näytelmä ja Daviesin elokuva kertovat ajasta, jolloin ihmisten piti etsiä uudelleen elämänsä peruspilareita. Päällimmäinen tunne monilla oli pettymys, myös Freddiellä, jonka energia alkaa hiipua ja kääntyä turhautumiseksi.

Davies on ohjaajana tunnelmanluoja. Hän käyttää runsaasti musiikkia keinona, jopa liikaa, sillä rytmitys ja musiikin käyttö on ajoittain päällekäyvää. Elokuva etenee harkitun verkkaisesti ja noudattaa ilmeisen uskollisesti näytelmää, sillä tapahtumat rajoittuvat enimmäkseen Hesterin huoneisiin. Elokuva tasapainoilee tyylikkäästi teatterimaisen ja visuaalisen ilmaisun välillä.

Elokuvan päärooleissa nähdään Rachel Weisz ja Tom Hiddleston, jotka molemmat kuuluvat kansainvälisesti menestyneimpiin brittinäyttelijöihin. Elokuva keräsi kiitosta myös Yhdysvalloissa, ja Reisz oli roolistaan Golden Globe -ehdokkaana.

Teema jatkaa tuoreehkojen brittielokuvien esittämistä myös tulevina perjantai-iltoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat