Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusnatsin saappaissa

Aleksi Bardyn käsikirjoittama Leijonasydän laittaa samastumaan mellastavaan vähemmistöön.

Radio ja TV
 
Yle
Teppo Salminen (Peter Franzén, vas.), Salif (Jani Toivola) ja Harri (Jasper Pääkkönen) joutuvat uuteen tilanteeseen, kun Salminen rakastuu Rhamadhanin (Yusufa Sidibeh) äitiin.
Teppo Salminen (Peter Franzén, vas.), Salif (Jani Toivola) ja Harri (Jasper Pääkkönen) joutuvat uuteen tilanteeseen, kun Salminen rakastuu Rhamadhanin (Yusufa Sidibeh) äitiin. Kuva: Yle

Kun Aleksi Bardy kirjoitti muutama vuosi sitten uusnatsista kertovaa Leijonasydän-elokuvaa (2013), hän ei osannut arvata rasismin nousua Suomessa. ”Surettaa, miten huonoksi ilmapiiri on mennyt”, hän sanoo.

Ajatus Leijonasydämestä alkoi itää kesälomalla Lappeenrannassa. Bardy kävi lastensa kanssa katsomassa Shrek-animaatiota.

”Yleisön joukossa oli myös pahannäköinen skini, jolla oli kolme lasta, kaksi pellavapäätä ja yksi aasialaisen näköinen. Kaikki skinit eivät ole natseja tai edes oikeistolaisia, mutta ristiriitaiselta vaikuttava asetelma jäi mieleen ja aloin kehitellä sitä.”

Leijonasydämessä uusnatsijengin pomo Teppo ( Peter Franzén ) rakastuu Sariin ( Laura Birn ), joka on mustan Rhamadhanin ( Yusufa Sidibeh ) äiti. Teppo joutuu vaikeuksiin jenginsä ja varsinkin fanaattisen velipuolensa Harrin ( Jasper Pääkkönen ) kanssa.

Bardy (s. 1970) työskenteli 1990-luvun alussa toimittajana ja kirjoitti myös äärioikeistosta, joten aihepiiri oli tuttu. Käsikirjoitusta varten hän luki lisää.

”Usein alakulttuureihin osallistuminen on elämänvaihejuttu. Monet eivät huutele nuoruuden tekemisistään. Kaikki eivät myöskään luovu ajattelutavoistaan, vaikka jättäisivät sen tunnukset”, Bardy sanoo.

Leijonasydän pudottaa katsojan uusnatsin saappaisiin ja saa samastumaan nyt mellastavaan vähemmistöön. ”Toivoisin, että siitä huomattaisiin myös, kuinka hyvä tuottaa hyvää. Ennen kaikkea Leijonasydän on elokuva ihmisestä, jonka arvomaailma murtuu”, Bardy erittelee.

Bardy tulkitsee, että rasismi kumpuaa muun muassa koko ajan leveämmiksi repeävistä eroista elämän edellytyksissä. ”Jos esimerkiksi työttömästä nuoresta tuntuu, ettei hänellä ole mahdollisuuksia pärjätä, se voi johtaa vihaan. Monet rasistit ovat itse hyljeksittyjä.”

Leijonasydän sai ensi-iltansa Toronton festivaalilla ja myytiin 14 maahan. ”Siitä tuli tärkeä käyntikortti maailmalle.”

Bardy ja ohjaaja Dome Karukoski valmistelevat parhaillaan Los Angelesissa Tom of Finland -elokuvaa. Myös suunnitelma tehdä Leijonasydämestä amerikkalainen tv-sarja on elossa.

Leijonasydän TV1:ssä klo 21.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat