Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistat ovat arkea siirtokunnissa

Ohjaaja Gideon Gitai on kuvannut Hebronia ja siirtokuntia 1970-luvulta lähtien.

Radio ja TV
 
Yle
Tavalliset ihmiset on Hebronissa ajettu vastakkain.
Tavalliset ihmiset on Hebronissa ajettu vastakkain. Kuva: Yle

Jumalan nimissä Suomi 2015 Ohjaus Gideon Gitai TV1 klo 21.30

Ohjaaja Gideon Gitai (s. 1940) muutti Suomeen jo 1960-luvulla. Hän on taustaltaan Palestiinassa syntynyt juutalainen. Gitai on seurannut ja kuvannut Lähi-idän tilannetta vuosikymmeniä, ja hänet tunnetaan tiukan kriittisistä mielipiteistään Israelia kohtaan. Gitai on sanonut, ettei hän vastusta Israelin valtion olemassaoloa, mutta ei hyväksy sen harjoittamaa väkivaltaista politiikkaa.

Tässä dokumentissa Gitai keskittyy juutalaissiirtokuntiin ja erityisesti Hebroniin, jossa yksi siirtokunnista sijaitsee. Hän käyttää sekä omia vanhoja filmejään että uutta materiaalia ja näyttää, millaiseksi alueen elämä on muuttunut siirtokuntien perustamisen jälkeen. Entisaikaan kadut ja torit olivat vilkkaita, mutta nyt niillä ei liiku enää ketään.

Samalla dokumentti kertaa Israelin ja siirtokuntien vaiheita, mutta kuten useimmiten käy, selvitys jää sekavaksi. Se on usein päällimmäinen ongelma, jo dramaturgisesti, kun aiheena on mikä tahansa Lähi-idän kriisipiste.

Gitai puhuu omilla kasvoillaan ja kertoo alueen pyhistä paikoista ja juutalaisten suhteesta niihin. Hänen kuvaamansa materiaali on pysäyttävää, joskaan ei yllättävää. Ei ole ensimmäinen kerta, kun arabinuori huokaa kameralle, että tämä ei ole elämää.

Gitai ei arkaile esittää omaa näkemystään. Hänen kameransa tallentaa apartheid-valtiota, jossa arabit joutuvat alistumaan Israelin valtion toimiin.

Dokumentissa on kohtaus, jossa muutama arabi ja juutalainen kiistelevät kadulla ilmeisen arkipäiväisessä tilanteessa. Kiista kuvaa alueen tilannetta ehkä paremmin kuin mikään muu kuva. Tavalliset ihmiset on ajettu vastakkain ja käymään läpi samoja raivostuttavia kysymyksiä aina uudelleen ja uudelleen, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Mikään ei muutu, ainakaan parempaan.

Juuri tämän ikiaikaisen riitelyn takia myös Gitain dokumentti on liian helppo osoittaa tarkoitushakuiseksi. Hän on valinnut aiheita, kohtauksia ja haastatteluita, jotka vahvistavat hänen omaa puhettaan. Se vie uskottavuutta.

Dokumentin yksi mahdollinen idea kirkastuu vasta viime minuuteilla, jolloin Gitai tarttuu myös todelliseen tabuun: holokaustista selvinneiden juutalaisten toimiin vastaperustetussa Israelissa. Mutta se on Gitaillekin liian suuri aihe.

Lopussa vanha viisas juutalaisnainen toteaa kuolinvuoteellaan: ”Minua surettaa, että emme onnistuneet luomaan inhimillistä tapaa jakaa tätä maata.”

Oikaisu 14.1. kello 15.40: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Hebron ei ole siirtokunta. Poistettu maininta arabinuoren asuinpaikasta epäselvänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat