Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova hinku on maailmalle

Omaleimaiset tarinat ovat valtti, kun tv-sarjoille etsitään rahoitusta.

Radio ja TV
 
Jussi Nahkuri / Yle
Nuorista ekoaktivisteista kertova rikossarja Tellus nähtiin Kotikatsomossa marraskuussa 2014.
Nuorista ekoaktivisteista kertova rikossarja Tellus nähtiin Kotikatsomossa marraskuussa 2014. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Pohjoismaiset sarjat ovat lyöneet läpi maailmalla – paitsi suomalaiset. Tv-sarjoja kehitellään silti myös Suomessa yhä enemmän muuta maailmaa silmällä pitäen, sillä tuotantoihin saa lisää pelimerkkejä vain kansainvälistymisellä. Ja kukapa ei haluaisi itselleen vaikkapa Sillan kaltaista menestystä.

Liselott Forsman toimii vastaavana tuottajana Ylen kansainvälisissä projekteissa. Hänen työtehtäviinsä kuuluu muun muassa puffata kehittely- ja tekovaiheessa olevia Yle-sarjoja ulkomaisille rahoittajille. Stalkkeri, Raja, Tellus, Punainen kolmio ja moni muu on saanut yhteistuotantorahaa Pohjoismaista. Nyt rahoitusta haetaan myös niiden ulkopuolelta.

Marraskuun alussa Forsman kävi kutsuvieraana Kiinassa Sichuanin festivaalilla. Hän kertoi kuulijoille pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta draamasta sekä esitteli uusia pohjoismaisia draamasarjoja, kuten Baltasar Kormákurin Trappedia sekä Vallan linnaketta käsikirjoittaneen Jeppe Gjervig Gramin jännäriä Bedragetia.

Yleltä mukana olivat ekoaktivisteista kertova Tellus sekä Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon rakkaustarinaa käsittelevä Punainen kolmio. Miten suomalaissarjat pärjäsivät näin kovassa joukossa?

”Niin britit kuin kiinalaiset kiittivät, että Tellus pärjäsi hyvin tässä jengissä. Ihmiset olivat yllättyneitä, että saamme pienillä budjeteillamme näin näyttävää jälkeä aikaan”, Forsman kertoo. ”Punainen kolmio on puolestaan kiinnostanut itäeurooppalaisia, jotka haluavat kertoa sarjoissa poliittisesti hankalista tilanteista.”

Kiina eroaa markkina-alueena muusta maailmasta. Tv- ja nettikanavat suosivat kevyesti kerrottuja nuorten ihmisten rakkaustarinoita, ja yhteiskunnallisille aiheille on tilaa lähinnä elokuvien puolella.

Ehkä sen vuoksi ei ole kovin yllättävää, että 17-vuotiaasta Millasta kertova #lovemilla herätti alustavaa remake-kiinnostusta Kiinassa. Viisiminuuttisista jaksoista koostuva sarja on voittanut aiemmin muun muassa Euroopan yleisradiounioni Ebun formaattikilpailun.

Forsman on saanut suomalaisesta draamasta paljon palautetta ympäri maailmaa. Opetus on ollut selvä.

”Säilyttäkää omalaatuisuus tarinoissanne, mutta tehkää ne niin yleisinhimillisesti että muutkin ymmärtävät niitä.”

Forsmanin mielestä suomalaiset ovat hyödyntäneet opetusta hyvin elokuvien puolella esimerkiksi Jalmari Helanderin ja Aki Kaurismäen teoksissa.

”Tv-sarjoissa ei ole vielä samaa, mutta olen varma, että se on pian tulossa.”

Yle
Punaisen kolmion pääosissa olivat Vappu Nalbantoglu ja Eero Aho.
Punaisen kolmion pääosissa olivat Vappu Nalbantoglu ja Eero Aho.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat