Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Noita on kaunis ja valkoinen

Valtavirran noitasarjoja ja -elokuvia ei voi kiittää omaperäisyydestä.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
FOX
Mädchen Amick (vas.), Jenna Dewan Tatum, Julia Ormond ja Rachel Boston ovat noitia Witches of East End -sarjassa.
Mädchen Amick (vas.), Jenna Dewan Tatum, Julia Ormond ja Rachel Boston ovat noitia Witches of East End -sarjassa. Kuva: FOX

Jos noidan prototyyppi pitäisi luonnostella tänään Subilla alkavan Witches of East Endin (2013–2014) pohjalta, olisi tulos kuin mistä tahansa teinidraamasta: kaunis, syviä kaula-aukkoja suosiva, hölöttävä valkoihoinen nainen.

Hyvin samanlaisen kuvan noidista piirsi myös draamakomedia Siskoni on noita (1998–2006). Siinäkin sisaruksista koostuva tiivis naisryhmä käytti historiallisia loitsujaan ja hemaisevaa ulkonäköään taisteluun hyvän puolesta.

Aaron Spellingin tuottama Siskoni on noita osui 1990-luvun noitabuumin jälkilämmöille. Sitä edelsi muun muassa vuoden 1996 hittielokuva Noitapiiri, jossa noituus vietiin otolliseen high school -ympäristöön ja lähemmäs arkielämää.

Teiniyleisölle suunnatussa elokuvassa joukko syrjittyjä koulutyttöjä vastasi koulun valtapeleihin yliluonnollisilla voimillaan. Se nosti noidat, wiccan, okkultismin ja goottityylin hetkeksi valtavirran pinnalle.

Vielä suurempi ilmiö oli dokumentaarista tyyliä hyväksi käyttävä kauhusensaatio The Blair Witch Project (1999), jossa varsinaisen noituuden kuvaamisen sijaan pelattiin populaarikulttuurin kyllästämän yleisön mielikuvilla noituudesta.

Humoristisemmin noituutta lähestyttiin elokuvasovituksensakin saaneissa komediasarjoissa Vaimoni on noita (1964–1972) ja Sabrina, teininoita (1996– 2003).

Ensin mainitussa oli poikkeuksellista se, että Elizabeth Montgomeryn esittämä noita oli naimisissa. Kaikkein tyypillisimmillään noidat ovat nimittäin elelleet perinteisen parisuhteen ulkopuolella.

Erityisesti 1990-luvun myötä noidat esitettiin toisiinsa tukeutuvina mutta itsenäisinä naisina. Se oli itse asiassa linjassa samanaikaisesti populaarikulttuurin läpäisseiden girl powerin ja sinkkuelämäntavan ihannoinnin kanssa.

Kaikkein viimeisin ja suosituin noita olikin edellisiin verrattuna poikkeuksellinen hahmo: nuori, epäseksikäs ja sukupuoleltaan mies. 2000-luvulla popkulttuurin lumonnut Harry Potter sai toteuttaa itseään vailla pelkoa paljastumisesta, toisin kuin suurin osa tv:n ja elokuvien noidista, joiden kohtalona on jatkuva kaapissa piileskely.

J. K. Rowlingin luoma hahmo palauttikin noituuden takaisin turvalliseen fantasiamaailmaan.

Viime vuosina noidat eivät ole enää olleet kauhu- ja fantasiasarjojen kovaa ydintä. Vampyyrien ja zombien vallattua valtavirran ruudut ja valkokankaat noidille on jäänyt vain sivuosia.

Eikä amerikkalaissarja Witches of East Endkään kääntänyt kurssia noitien hyväksi, sillä sen tarina päättyi heti kahden kauden jälkeen.

Witches of East End Subilla klo 1.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat