Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etsivä mielensä palatsissa

Uuden Sherlockin erikoisjakso The Abominable Bride ei ole mikään välityö vaan täyttä viihdettä.

Radio ja TV
 
Robert Viglasky / Yle
Erikoisjakso esittää Holmesin (Benedict Cumberbatch) ja Watsonin (Martin Freeman) kuin silloin ennen.
Erikoisjakso esittää Holmesin (Benedict Cumberbatch) ja Watsonin (Martin Freeman) kuin silloin ennen. Kuva: Robert Viglasky / Yle

Käsikirjoittajapari Mark Gatissilla ja Steven Moffatilla menee lujaa. Yhteistyö Doctor Who -sarjassa poiki Sherlock-menestyksen, jolle ei ole näkyvissä loppua. Hedelmiä poimitaan hitaaseen tahtiin.

Uutta tuotantokautta odotellessa Sherlock-tiimi synnytti erikoisjakson, joka aiempien osien tapaan käynnistyy Arthur Conan Doylen alkuperäisistä kertomuksista mutta jatkaa kulkuaan täysin villeille reiteille.

The Abominable Briden eli Karmivan morsiamen alkulähde on löydettävissä kertomuksesta, jonka nimi on Vanha sukusalaisuus. Sen sivulauseessa viitataan tapaukseen Ricolettista ja hänen kaamesta vaimostaan.

Koska sarjan fanien odotukset ovat koko ajan korkealla, erikoisjaksosta tehtiin iso tapaus ja sitä esitettiin ennakkoon elokuvateattereissa. Aiemmista jaksoista tuttu visuaalinen, verbaalinen, viihteellinen ja älyllinen ilotulitus täytti valkokankaankin kevyesti. The Abominable Bride ei ole mikään välityö.

Kuten jo hyvin tiedetään jakson juju on siinä, että päähenkilöt heitetään vaihteeksi nykyajan Lontoosta 1800-luvun loppupuolelle eli Sherlock Holmesin alkuperäiselle aikakaudelle. Sen enempää jaksosta ei kannata kertoa.

Aikakausi antaa mahdollisuuden leikitellä goottikauhun tehokkaimmilla ja hassuimmilla keinoilla, kliseilläkin toki, mutta tietoisesti. Rytmitys on jälleen äärimmäisen tarkkaa: juuri kun katsojaa ollaan vievinään melodraaman ytimeen, matto vetäistään alta. Meitä huijataan koko ajan, ja se juuri tekee katsomisesta niin nautittavaa. Mikä on totuus? Hah.

Jaksossa liikutaan Sherlockin pään sisässä, mielen palatsissa, kuten jaksossa toistettu mindfulness-henkinen termi kuuluu. Huumeilla on osuutta asiaan, vaikka sarjassa ei ole muuten juuri puututtu tähän tiedettyyn Sherlockin paheeseen.

Jaksossa korostuu Sherlock Holmesin sosiaalinen kömpelyys. Benedict Cumberbatchin roolisuorituksesta tulee suorastaan huvittavalla tavalla mieleen toinen tämän ajan merkittävä päähenkilö: Silta-sarjan Saga.

Näinä yltiöverkostoitumisen aikoina tunnemme tarvetta samaistua sankareihin, jotka ovat jääneet pelin ulkopuolelle mutta hallitsevat sitä silti.

Uusi Sherlock: The Abominable Bride TV2:ssa klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat