Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dynamiittia Suomen hiihtäjille

Isänmaallinen mies on virkistävä komedia vakavasta aiheesta.

Radio ja TV
 
Yle
Toivo (Martti Suosalo, vas.), Ilmo (Janne Reinikainen) ja Kataja (Hannu-Pekka Björkman) suunnittelevat suuria.
Toivo (Martti Suosalo, vas.), Ilmo (Janne Reinikainen) ja Kataja (Hannu-Pekka Björkman) suunnittelevat suuria. Kuva: Yle

Isänmaallinen mies Suomi 2013 TV1 klo 21.05

Arto Halonen ohjasi 2012 dokumenttielokuvan Sinivalkoinen valhe, joka käsitteli poikkeuksellisen suorasukaisesti Suomen hiihtomaajoukkueen dopingskandaalia. Aihe pysytteli hetken pinnalla, mutta kummasti doping aina vaipuu taka-alalle.

Seuraavana vuonna valmistui fiktiivinen Isänmaallinen mies, joka on ikään kuin lohkaistu suuresta dopingteemasta. Elokuva on siitä virkistävä, että vakavasta aiheestaan huolimatta se pyrkii olemaan komedia. Rohkeammin toteutettuna se voisi olla kunnon satiiri.

Käsikirjoitus on syntynyt Halosen ja Helsingin Sanomien toimittajan Jouni K. Kemppaisen yhteistyönä, kuten dokumenttikin.

Martti Suosalo näyttelee Toivoa, joka värvätään Suomen hiihtomaajoukkueen avuksi, hänen hemoglobiininsa kun huitelee jossain 200:n kieppeillä. Vastentahtoinen sankari epäilee heti tehtävänsä moraalia, mutta hänellä ei ole varaa mukista.

Eletään 1980-lukua eli aikaa ennen romahdusta. Pamela Tola on hiihtäjälupaus, jolle Toivo luovuttaa dynamiittivertaan. Kaikki kannustavat toisiaan hokemalla isänmaallisia fraaseja Suomen hiihtomaineen pelastamisesta. Fiktiivisten hahmojen esikuvat ovat osin arvattavissa.

Elokuvan idea ja käsikirjoitus kantavat hyvin, mutta visuaalisesta tyylittelystä ei ole juurikaan välitetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat