Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt tarvitaan nenäliinoja

Tv-ohjelmat itkettävät – niin katsojia kuin esiintyjiäkin.

Radio ja TV
 

Aina se vähän hävettää – tv-ohjelman ääressä itkeminen. Etenkin seurassa nolottaa, kun tyrskähdys karkaa.

HS kysyi taannoin lukijoilta, mitkä taideteokset itkettävät. Saatiin koskettavia tarinoita siitä, miten Varpunen jouluaamuna tai Maan korvessa kulkevi lapsosen tie nostavat kyyneleet silmiin.

Tv-ohjelmiakin mainittiin 1 500 vastauksen joukossa: muun muassa SuomiLOVE, Metsolat ja Puhtaat valkeat lakanat. Esimerkiksi SuomiLOVEn liikuttavuuden ymmärtääkin hyvin. Siinä tavalliset ihmiset kertovat vilpittömään tyyliin tunteistaan.

Aina se ei ole kuitenkaan selvää saatikka laadukasta, mikä katsellessa itkettää. Saippuasarjaan on saattanut jäädä koukkuun, vaikka se olisi kuinka kökösti tehty. Niinpä nessua taatusti tarvitaan, jos keskeinen hahmo menee kuolemaan.

Ja mitä sekin on olevinaan, että Big Brotherin finaalissa pääsee poru?

Itkemistä eivät harrasta pelkästään television katsojat. Myös tv-ohjelmissa tunnutaan itkevän paljon, etenkin reality-ohjelmien puolella.

Jos tosi-tv:ssä kerrataan rajuja kokemuksia, itketään. Kun kohdataan pitkän ajan jälkeen, itketään. Kun ystävä tai sisko on laihtunut laihdutusohjelmassa, itketään.

Läheisen kaunistumiseen liittyvä itku tuntuu kyllä vähän oudolta. Kun Vuosia nuoremmaksi -ohjelman osallistuja on saanut botoxia poskeen ja valkoiset hampaat, hän itse ja ystävät saattavat itkeä lopuksi.

No, ilostahan siinä tietenkin itketään, ja mitä vikaa itkemisessä on muutenkaan. Vain elämää -ohjelmaa alettiin jo pilkata siitä, kun osallistujat itkivät niin paljon. Ihan väärin: sehän oli kirjaimellisesti ohjelman suola!

Eräs tuttuni katsoi joka päivä dvd:ltä suuria tunteita sisältänyttä Oprah Winfreyn ohjelmaa. Syy oli se, että hän halusi itkeä.

Itkeminen voi siis olla toisille noloa, toisille toivottavaa. Tai sitten sama ihminen toivoo voimakasta, itkettävää tunne-elämystä, mutta samalla häpeää sitä.

Ei itkeminen kuitenkaan mistään huonosta piirteestä viesti. Pittsburghin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori Lauren M. Bylsma kertoi viime keväänä HS:n Torstai-liitteessä, että eniten tv:n ääressä itkevät empaattiset ja eläytymiskykyiset ihmiset.

Sitä sietää miettiä, kun seuraavan kerran alkaa naama kastua – katsoi sitten Temptation Islandia tai ihmisyyden suuria kysymyksiä pohtivaa laatudraamaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat