Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäätiedotus on taidetta

Jäätilanteesta on raportoitu kansalaisille joka talvi vuodesta 1927 lähtien.

Radio ja TV
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Meri oli jäässä Porkkalanniemen edustalla 14. tammikuuta.
Meri oli jäässä Porkkalanniemen edustalla 14. tammikuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kiintojäätä, yhteen ajautunutta ajojäätä, uutta jäätä, tasaista jäätä, jäänmuodostusta, hyvin tiheää ajojäätä... Voi miten ihana suomen kieli onkaan. Osaamme kuvailla jäätä lukemattomin tavoin.

Raportteja jäätilanteesta on annettu radiossa joka talvi 7. tammikuuta 1927 lähtien. Edes sota ei katkaissut tätä perinnettä.

Vastikään 89 vuotta täyttänyt Jäätiedotus on Suomen vanhin radio-ohjelma, vain piirun verran nuorempi kuin syyskuussa 1926 toimintansa aloittanut Yleisradio.

Nykyään Jäätiedotuksen laatii Ilmatieteenlaitoksen jääpalvelu. Tiedotus on pysynyt lähes muuttumattomana – tosin enää sitä ei sentään lueta suomen lisäksi saksaksi, kuten alkuaikoina.

Sanallinen kuvaus jääkartasta on viime vuosina menettänyt jonkin verran merkitystään, kun internet on satelliittien välityksellä löytänyt tiensä myös laivoille. Radiolähetys on merellä kuitenkin edelleen helpoin tapa pysyä ajan tasalla jäätilanteesta.

Vaikka tiedotus on suunniteltu ensisijaisesti merenkulkijoille, se antaa yleisemminkin osviittaa siitä, onko meri jäässä ja kuinka paksusti.

Itsekin kuuntelin sitä ahkerasti pakkastalvena 2002–2003, jolloin retkeilin usein Itä-Helsingin saaristossa.

Jäätiedotusta kuuntelevat nekin, jotka eivät ole jään kanssa missään tekemisissä. Siinä on jotakin turvallista ja kiehtovaa.

Siellä vilahtelee jänniä paikkoja: Malören, Kattilankalla, Norra Gloppsten, Sydostbrotten...

Itse kuuntelen tiedotusta usein eräänlaisena minimalistisen ääni- ja lausuntataiteen muotona.

Ja väärinymmärtäjät huomio: tämä ei ole ironiaa.

Ilmastonmuutoksen myötä Jäätiedotus on saanut uusia merkityksiä. Kun meri lainehtii sydäntalvella avoinna, jotain on pielessä. Toistaiseksi tiedotusta on kuitenkin tarvittu joka talvi. Myöhäisimmillään se aloitettiin vuonna 2012 vasta 9. tammikuuta. Tänäkin vuonna Jäätiedotus alkoi myöhään, 28. joulukuuta.

Nyt, kun merellä on jäätä, voikin taas ryhtyä odottamaan kevättä. Varma merkki talven taittumisesta on se, kun Jäätiedotus luetaan viimeisen kerran. Se myös muistetaan mainita lähetyksessä joka vuosi erikseen.

Jäätiedotus Radio Suomessa joka päivä noin klo 12.50.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat