Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaan toimiva maailma

Tv-sarjat sijoittuvat sairaalaan useammin kuin elokuvat.

Radio ja TV
 
Nelonen
Lääkäriksi opiskeleva Sofia Sivenius (Elena Leeve) ja onnettomuudessa loukkaantuva Henri Vaartama (Willehard Korander) ovat uuden Ihon alla -sarjan keskiössä.
Lääkäriksi opiskeleva Sofia Sivenius (Elena Leeve) ja onnettomuudessa loukkaantuva Henri Vaartama (Willehard Korander) ovat uuden Ihon alla -sarjan keskiössä. Kuva: Nelonen

Sairaalasarjat ovat tv:n vakiokamaa. Vuosien varrella sinne ovat sijoittuneet muun muassa House, Teho-osasto, Greyn anatomia, Syke ja nyt viimeisimpänä Ihon alla.

Ihon alla kertoo lääkäriksi opiskelevasta Sofiasta ( Elena Leeve ), joka alkaa tutkia tutkimussairaalassa työskentelevän lääkäri-isänsä ( Taneli Mäkelä ) toimia.

Sarjan luoja Miikko Oikkonen (Nymfit) kiinnostui aiheesta, kun geenimutaatio aiheutti ystäväperheen lapselle monenlaisia oireita. Oikkonen päätti tutustua kantasolututkimukseen ja lääketieteen nykytilaan. Siitä sarjan idea lähti liikkeelle.

Sairaalasarjoissa kerrotaan perinteisesti yksittäisistä potilastapauksista, mutta Ihon alla keskittyy lääketieteen tulevaisuuteen.

”Sarjassa käsitellään eettisiä ja moraalisia rajoja, sitä mitä olemme valmiita tekemään ihmishenkiä pelastaaksemme. Pohdinta on sijoitettu jännäri- ja mysteerikerrontaan.”

Viime vuosina on nähty uusi sairaalasarjojen tuleminen. Miksi niitä tehdään taas niin paljon?

Oikkonen kertoo, että suljetut yhteisöt luovat rajatut puitteet sarjan tekemiselle. Se on tärkeää etenkin Suomessa, jossa sarjoja tehdään suhteellisen pienellä rahalla.

Sairaalan potilastoiminta tarjoaa myös paljon raaka-aineita jaksokohtaisten tarinoiden kehittämiselle. ”Potilaat ja työntekijät joutuvat käymään ääritilanteissa monille ihmisille tuttuja isoja asioita läpi”, Oikkonen muistuttaa.

Elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon on Oikkosen kanssa samoilla linjoilla.

”Klassiselle dramaturgialle keskeinen deadline saa sairaalasarjoissa ihan kirjaimellisen ulottuvuuden: ehditäänkö jotain tehdä ennen kuin joku kuolee. Keskiössä on pelko lopullisesta menetyksestä, mikä on melodraaman keskeistä ydintä.”

Sairaaloissa on muitakin kiinnostavia elementtejä, kuten hierarkiat sekä se, miten lääkärit suhtautuvat potilaisiinsa. Esimerkiksi Sherlock Holmes -vaikutteisessa Housessa nimihenkilö näkee heidät pelkästään mielenkiintoisina tapauksina.

Sairaala- ja rikossarjoissa on muutenkin paljon yhtäläisyyksiä.

”Molemmissa selvitetään usein arvoitusta oireiden ja johtolankojen avulla. Samalla keskiössä on se, mikä on päähenkilön kompetenssi ottaa selvää asiasta”, Bacon toteaa.

Sairaalaan sijoittuvat elokuvat ovat selvästi tv-sarjoja harvinaisempia. Baconin mielestä se johtuu siitä, että sairaalan dramaturgia sopii paremmin usein yhteen paikkaan sijoittuviin kestosarjoihin.

”Elokuvissa kerrotaan yleensä yksittäisten ihmisten kohtaloista. Silloin sairaala on tarinalle turha rajoite.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat