Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässäkö on tulevaisuus?

Joukkorahoitettu dokumentti joukkorahoituksesta on ylipitkä, kritiikitön ja yksipuolinen.

Radio ja TV
 
Yle
Zach Crain sai joukkorahoitusta idealleen neulotusta pullonlämmittimestä.
Zach Crain sai joukkorahoitusta idealleen neulotusta pullonlämmittimestä. Kuva: Yle

Joukkorahoitus on niin uusi aihepiiri, että sitä käsittelevä dokumentti (2014) on ilmeisesti ensimmäinen laatuaan. Kuvaan kuuluu, että se on rahoitettu Kickstarter-joukkorahoituspalvelun avulla. Amerikkalaisten perustama Kickstarter on alan suurin toimija, josta on hyötynyt muun muassa suomalainen Linda Liukas.

Harmi vain, että dokumentti on aika kehno. Se ei vakuuta joukkorahoituksen vallankumouksellisuudesta eikä sen tuloksista.

Joukkorahoituksessa on kysymys siitä, että periaatteessa kuka tahansa voi rykäistä liikkeelle kampanjan, kerätä rahoitusta hankkeelleen ja tarjota samalla tukijoille jotain pientä vastinetta. Suomessa joukkorahoitusta on vienyt pisimmälle Mesenaatti-palvelu.

Vallankumouksellista on se, että ideanikkarit pystyvät näin ohittamaan yhtiöt tai muut etabloituneet yhteistyökumppanit. Nykymaailmassa ideat tulevat käyttäjiltä, kuten yksi asiantuntijahaastateltavista toteaa, ja tähän isot yhtiöt eivät pysty reagoimaan joustavasti.

Dokumentissa seurataan kolmea tapausta, joista kaksi on vähän pöhköjä, mutta kaikkien kohdalla rahoitus toimii. He saavuttavat päämääränsä, ja heidän elämänsä muuttuu.

Dokumentin perusteella voikin päätellä, että joukkorahoituksen ydintavoite on tietynlaisen elämäntavan mahdollistaminen.

Joukkorahoituksesta seuraa kuitenkin liuta kutkuttavia kysymyksiä, joita dokumentissa ei edes esitetä. On selvää, että Yhdysvalloissa isohkojenkaan summien kerääminen ei ole utopiaa, mutta esimerkiksi pienemmässä Euroopan maassa ei kerätyillä summilla välttämättä rahoiteta ihmeitä. Onko joukkorahoituksen tulevaisuus globaaleissa ideoissa?

Ja mikä lopulta on joukkorahoituksen ja normaalin liiketoiminnan ero?

Tässä debyyttidokumentissa on myös se outo piirre, että kaikki päähaastateltavat ovat miehiä. Mukana on yksi vaimo, joka valittaa, ettei miehellä ole enää aikaa olla lasten kanssa.

Ainakin tässä suhteessa vallankumous näyttää dokumentin perusteella olevan vielä pahasti kesken.

Vallankumouksellinen joukkorahoitus Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat