Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko miljonääriksi on tv-visojen kutkuttava valtias

Radio ja TV
 
Laura Friman

Television visailuohjelmat ovat ihmisen parasta aikaa, kuten kaikki Ruutuysin ja Kymppitonnin äärellä kasvaneet tietävät. Niiden luotsit Jorma Pulkkinen ja Riitta Väisänen olivat kuitenkin ennen kaikkea symppiksiä ja heidän vetämänsä sarjat leppoisia.

Vasta varhaisteininä tajusin, että kunnon ruutuvisaa katsoessa katsojan sydämen tulee pumpata vimmatusti. Tämä selvisi, kun tuijotin kolmesti viikossa herkeämättä Jukka-Pekka Palon tarpeellisella teatraalisuudella juontamaa Megavisaa. Pelasin ohjelman kotipeliä ja odotin vapisten, voittaisinko NunnaUunin. En tiennyt, mikä nunnauuni oli, mutta se kuulosti jännittävältä.

Koko tv-visailun historia näyttäytyi kuitenkin hetkessä lähes naurettavassa valossa, kun genren suvereeni kunkku räjähti aivan millenniumin kynnyksellä ruutuihimme: Haluatko miljonääriksi? oli välitön klassikko ja lajityyppinsä aatelinen.

Se oli klassinen tietokilpailu – samaan aikaan kuivakka ja kutkuttava.

Jälkimmäisestä ominaisuudesta oli kiittäminen hervotonta voittopottia ja sopivan dramaattista toteutusta. Ohjelmasta kasvoi kiistaton kulttuurillinen ilmiö, sillä siinä käytetyt oljenkorret muistaa miltei jokainen, vaikka ei visaan olisi perehtynytkään. Esimerkiksi kaverille kilauttaminen on jo kieleemme vakiintunut fraasi.

Haluatko miljonääriksi? -visaa esitettiin Suomessa kahteen otteeseen: ensin Lasse Lehtisen, sitten Ville Klingan juontamana – huippuasiallisia heppuja ja visaisäntien stereotyyppejä kumpikin.

Tänä lauantaina, miltei vuosikymmentä myöhemmin, starttaa kolmas kierros. Ohjelman uutta versiota luotsaa radioääni Jaajo Linnonmaa, joka on monella tapaa Lehtisen ja Klingan vastakohta – hersyvä, räävitön, poukkoileva. Siksi on mahdottoman kiinnostavaa nähdä, miten hän sopeutuu formaatin tiukasti säädeltyyn isännän rooliin.

Piti Linnonmaan tyylistä tai ei, hän on Suomen mittapuulla supertähti. Televisioon häntä kosiskellaan taatusti harva se päivä, mutta hänellä oli varaa tarttua vain tarjouksista hulppeimpaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat