Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viesti kuuluu: aina voi auttaa

Ryhmäteatterin Keikka-elokuva esitetään televisiossa juuri oikeaan aikaan.

Radio ja TV
 
Melissa Salmi / Yle
Ryhmäteatterin näyttelijät käsikirjoittivat yhdessä elokuvan lääkäristä, joka haluaa auttaa pakolaisryhmän Suomeen. Mukana olivat muiden muassa Minna Suuronen ja Robin Svartström.
Ryhmäteatterin näyttelijät käsikirjoittivat yhdessä elokuvan lääkäristä, joka haluaa auttaa pakolaisryhmän Suomeen. Mukana olivat muiden muassa Minna Suuronen ja Robin Svartström. Kuva: Melissa Salmi / Yle

Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa, tavataan sanoa. Keikka-elokuvalla (2013) on seitsemän käsikirjoittajaa, mutta se onkin osa Jarmo Lampelan taiteellista tutkimusprojektia.

”Halusin kokeilla, kuinka näyttelijäryhmää voi käyttää käsikirjoittamisessa. Jos teatterissa halutaan tehdä näytelmä kiinnostavasta aiheesta, se onnistuu vielä samalle kaudelle. Päätin yrittää samaa elokuvassa”, Lampela selittää.

Hanke toteutettiin osana Lampelan professuuria Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella. Keikka oli yksi kolmesta elokuvasta, jotka tehtiin todella nopeasti ja halvalla.

Näyttelijät osallistuivat kirjoittamisen kaikkiin vaiheisiin, henkilöhahmojen luomiseen, tarinan hahmottelemiseen ja kohtausten muokkaamiseen. Käsikirjoitus muotoutui kirjoitustehtävissä ja työpajoissa, joita Lampela veti.

”Aluksi tuli monenlaista materiaalia: biisejä, postikortteja, dialogin pätkiä, paljon artikkeleita ja otteita päiväkirjoista.”

Elettiin syksyä 2012, jolloin Syyrian sisällisota oli yltynyt. Lampela muistelee, että Minna Suuronen keksi päähenkilön, jolla on yhteyksiä arabimaailmaan.

Suuronen esittää Mariaa, joka on työskennellyt eri puolilla maailmaa Lääkärit ilman rajoja -järjestössä. Hän päättää pelastaa Suomeen ex-miehensä suvun, joka on pakolaisina Libanonissa. Heitä vain sattuu olemaan bussilastillinen. Lopulta koko tuttavapiiri osallistuu pelastusyritykseen.

”Emme osanneet arvata, kuinka elokuva on käynyt koko ajan ajankohtaisemmaksi. Silloin Libanonissa oli 600 000 syyrialaista pakolaista. Nyt rekisteröityneitä on YK:n mukaan 1,1 miljoonaa ja 250 000 rekisteröitymätöntä”, Lampela sanoo. Keikan tv-esitys osuu siis todella otolliseen aikaan.

Viime toukokuusta lähtien Jarmo Lampela on työskennellyt Ylen draamapäällikkönä. Hän soveltaa kokeiluaan hieman sielläkin.

”Keväällä Tampereen Tesoman lähiössä alkaa yhteisöllisen tekemisen hanke, jossa asukkaat tekevät työpajoissa lyhyttä draamaa Ylen dramaturgin johdolla”, Lampela kertoo.

”Myös vuonna 2017 yhdistetään tosi-tv:tä ja draamaa. Kymmenessä kaupungissa tehdään juttuja, joissa mietitään, miksi ne kaupungit ovat tärkeitä Suomen satavuotisessa historiassa.”

Keikka Teemalla klo 18.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat