Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti taistelee olemassaolostaan

Kööpenhaminalainen Ekstra Bladet oli esikuvana Vallan linnake -sarjan iltapäivälehdelle.

Radio ja TV
 
Danish Documentary Production
Dokumentaristi Mikala Krogh seurasi kööpenhaminalaisen Ekstra Bladetin toimituksen arkea kolmen vuoden ajan.
Dokumentaristi Mikala Krogh seurasi kööpenhaminalaisen Ekstra Bladetin toimituksen arkea kolmen vuoden ajan. Kuva: Danish Documentary Production

Tanskalaiseen hallituspolitiikkaan perustunut tv-sarja Borgen eli Vallan linnake muistetaan ennen kaikkea pääministeri Birgitte Nyborgista ja Christiansborgin hallintopalatsista.

Mutta toki sarjassa juonittiin menestyksekkäästi muuallakin – kuten iltapäivälehti Ekspresissä, jossa entinen poliitikko, häikäilemätön Michael Laugesen kiusasi vanhoja vastustajiaan.

Lööppilehden esikuva oli oikea kööpenhaminalainen iltapäivälehti Ekstra Bladet, joka on itsessään tanskalainen instituutio. Tai oli.

Ekstra Bladetin paperiversion levikki on kutistunut viimeisen viidentoista vuoden aikana niin pieneksi, että kustantaja on joutunut pohtimaan painetun lehden lopettamista.

Mikala Kroghin dokumentti Ekstra Bladet – lehti kriisissä (2014) muistuttaakin aika ajoin ennenaikaista muistokirjoitusta. Toisiaan seuraavat taloudelliset ja journalistiset takaiskut ovat silti draaman kannalta parasta mahdollista materiaalia.

Kolmen vuoden aikana kuvatun dokumentin muodollinen päähenkilö on Ekstra Bladetia vuodesta 2007 päätoimittanut Poul Madsen, joka vaikuttaa televisiosarjan ivallisen ja ilkeän Laugesenin vastakohdalta.

Madsenin aloittaessa satavuotiaan Ekstra Bladetin levikki oli 80 000 kappaletta – siedettävä määrä, vaikka kaukana 1990-luvun huippuvuosista. Dokumentin alussa tappiollisen paperiversion levikki uhkaa painua jo alle 50 000 kappaleen.

Periaatteessa Ekstra Bladetilla ei pitäisi olla hätää, sillä lehden nettiversio on Tanskan luetuin uutissivusto, jolla on päivittäin 800 000 käyttäjää. Mutta kustantaja ei ole osannut tuotteistaa sitä kannattavaksi: Ekstra Bladetin tuloista 80 prosenttia tulee paperilehdestä, jonka ilmoitusmyynti on laskenut nopeasti.

Kroghin dokumentissa seurataan toimituksen kerta kerralta synkkeneviä palavereita, joissa Madsen joutuu lopulta ilmoittamaan irtisanomisista. Laajemmin kiinnostavaa lienee silti kurkistus toimitustyöhön, josta keskeiseksi esimerkiksi nostetaan Ekstra Bladetin kiistanalainen, kahden tanskalaisen merimiehen vapauttamista tavoitellut panttivankikampanja.

”Kansan” ja ”tavallisen ihmisen” asialla oleva lehti kuvitteli tekevänsä sillä suurenkin palveluksen – ja kasvattavansa irtonumeromyyntiä – mutta kiitokset kääntyivät vakaviksi ja virallisiksi moitteiksi.

Vallan linnake -sarjassa saman kaappauksen ratkaisemisella yritti pisteitä kerätä pääministeri Nyborgin hallituksen oikeusministeri, mutta hänet Ekspres-lehti ajoi asiattomalla paljastuksella itsemurhaan.

Ekstra Bladet – lehti kriisissä Yle Areenassa (areena.yle.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat