Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muusikot eivät luovuta

Jihadistit kielsivät musiikin Pohjois-Malissa.

Radio ja TV
 
Mojo Musique
Yksi dokumentin yhtyeistä on Helsingissä viime vuonna kaksi kertaa vieraillut Songhoy Blues.
Yksi dokumentin yhtyeistä on Helsingissä viime vuonna kaksi kertaa vieraillut Songhoy Blues. Kuva: Mojo Musique

Kuvitelkaa maa, jossa kaikenlaisen musiikin levittäminen, jakaminen ja esittäminen olisi yhtäkkiä ehdottomasti kielletty – käden katkaisemisen, kielen leikkaamisen ja jopa kuolemanrangaistuksen uhalla.

Länsi-Afrikan Malissa tämä toteutui keväällä 2012, jolloin itsenäisyyttä vaativien tuaregi-kapinallisten kanssa liittoutuneet jihadistit ottivat haltuunsa maan pohjoisosan. Muusikoille jäi vain yksi mahdollisuus: paeta joko etelään tai naapurimaihin.

Englantilaisen Johanna Schwartzin pitkä dokumentti Malin musiikki ei vaikene paljastaa jo nimessään, että kaikki paenneet eivät jääneet surkuttelemaan kohtaloaan. Tosin vielä paremmin päähenkilöiden asenteen tiivistää dokumentin alkuperäinen nimi They Will Have To Kill Us First eli ensiksi heidän täytyy tappaa meidät.

Erityisen päämäärätietoisina näyttäytyvät elokuvan naisartistit, Tartit-yhtyeen laulaja Fadimata ”Disco” Walet Oumar ja marraskuussa Helsingissä käynyt Khaïra Arby. He päättävät palata jihadistien valloittamaan Timbuktuun ja järjestää siellä ilmaiskonsertin, joka huipentaa nyt myös koko dokumentin.

Mutta sen merkittävyyden ymmärtää kokonaan vasta laajemmassa kehyksessä, jota uutismateriaalia ansiokkaasti hyödyntävä Schwartz selvittää muusikkojen haastattelujen rinnalla.

Tehtävä ei ole helppo, sillä olosuhteet olivat Malin pohjoisosissa hyvin sekavat erilaisten taistelevien kapinallisten ryhmien takia. Niistä ensimmäisenä alakynteen jäi kapinan aloittanut maattomien tuaregien MNLA-järjestö, joka liittoutui hetkeksi jihadisten kanssa – omaksi paradoksaaliseksi vahingokseen.

Tuaragien itsenäisyyspyrkimyksiä ovat tehneet tunnetuksi juuri muusikot: muun muassa kitaristi Bombino sekä yhtyeet Tamikrest ja Tinariwen, jotka ovat esiintyneet myös Suomessa.

Schwartzin dokumentissa ”aavikkobluesista” tunnettuja tuaregeja ovat kitaristi Moussa Sidi ja laulaja Fadimata ”Disco” Walet Oumar. He kertovat verkkaisessa ja visuaalisesti vaikuttavassa elokuvassa kokemuksistaan. Mutta dokumentaarisesti kiinnostavin saattaa olla silti tarinan sisäinen tarina.

Schwartz pääsee seuraamaan, kuinka maansisäisten pakolaisten perustama Songhoy Blues -yhtye tekee levyn, lähtee ensikiertueelle Britanniaan ja nousee maailmanmusiikilliseksi ilmiöksi, joka esiintyi viime vuonna kahdesti Helsingissäkin.

Malin musiikki ei vaikene Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat