Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kissanainen elää öisin

Lemmikkietsivä Hannele on pelastanut kulkukissoja yli 20 vuotta.

Radio ja TV
 
Juice Huhtala / Yle
Hannele on jäljittänyt kissoja metsistä, tienpientareilta, lentokentiltä, narkkareiden kämpistä ja ties mistä.
Hannele on jäljittänyt kissoja metsistä, tienpientareilta, lentokentiltä, narkkareiden kämpistä ja ties mistä. Kuva: Juice Huhtala / Yle

Otsalamppujen valokeilat leikkaavat öistä metsää kuin Salaisissa kansioissa. Mutta nyt ei etsitä avaruuden muukalaisia vaan kissoja. Maija Hirvosen dokumentti Kissanloukku kertoo Hannelesta, joka on pelastanut kulkukissoja yli 20 vuotta. Elokuvassa Hannele sanoo, että yhden kissan pyydystämiseen voi mennä kuukausia.

”Eihän siinä ole mitään ihmeellistä, jos mummo tykkää kissoista, mutta Hannelella auttaminen on aktiivista. Hän keskeyttää muun elämänsä, kun huomaa kissan hädässä. Hän tasapainoilee normaalin elämän ja kissojen välillä. Siinä on kunnon kansalaisen anarkismia”, Hirvonen sanoo.

Aihe oli Hirvoselle tuttu perhepiiristä. ”Sukuni naiset ovat aina huomanneet herkästi eläinten hädän. Varsinkin isoäitini ja tätini auttoivat heikkoja, jotka olivat pulassa, usein varsinkin kissoja.”

Lemmikkietsivä Hannele on jäljittänyt kissoja metsistä, tienpientareilta, lentokentiltä, narkkareiden kämpistä ja ties mistä. Hänen miehensä näyttää tottuneen pysäyttämään auton, jos rouva huomaa kissan pulassa.

”Tapasin Hannelen kymmenkunta vuotta sitten eläintensuojeluhommissa työskentelevien tuttujeni kautta. Olin kuullut hänestä jo aiemmin. Kiinnostava tyyppi jäi kutkuttamaan, vaikka aihe jäikin telakalle.”

Dokkari herkistänee varsinkin sosiaalisen median kissakuvista ja -videoista tykkäävät. Hirvoselle se oli lopputyö Aalto-yliopiston dokumenttilinjalta.

Nuorena Hirvonen (s. 1979) katsoi Hitchcockin, Godardin ja muiden klassikko-ohjaajien elokuvia, muttei ajatellut itse ryhtyvänsä alalle. Mutta 1990-luvulla varsinkin Anu Kuivalaisen dokumentit saivat hänet kiinnostumaan.

”Musta kissa lumihangella pisti kananlihalle Tampereen elokuvajuhlilla”, Hirvonen muistelee. Se ei kuvannut kissoja vaan äitiä, joka on puukottanut miehensä hengiltä. Dokumentissa hän vapautuu vankilasta ja aloittaa elämää uudestaan. ”Se vei hyvin lähelle henkilöitään.”

Kissanloukun tuotti Tuffi Films, yksi viime vuosien lupaavimmista elokuvayhtiöistä, jonka on perustanut joukko lahjakkaimpia uusia tekijöitä.

”Tuottajani Jenni Toivoniemi oli vähän aikaa opiskelukavereitani. Hänelläkin on monta kissaa, ja hän oli mukana perustamassa Tuffia samoihin aikoihin, kun suunnittelin tätä elokuvaa. Pienet pehmeät arvot sopivat Tuffille”, Hirvonen taustoittaa.

Tuffi tuottaa myös Hirvosen seuraavan dokumentin. Pian valmistuva elokuva kertoo runoilija Mirkka Rekolasta.

Uusi Kino: Kissanloukku Teemalla klo 23.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat