Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakooja kahden Saksan välissä

Deutschland 83 -sarja kuvaa kylmän sodan viimeisiä vuosia huumorilla, lämmöllä ja tosissaan.

Radio ja TV
 
Laura Deschner / Yle
Itäsaksalainen Martin (Jonas Nay) soluttautuu vakoojaksi länteen. Tehtävän alussa länsi on hänelle suuri tuntematon.
Itäsaksalainen Martin (Jonas Nay) soluttautuu vakoojaksi länteen. Tehtävän alussa länsi on hänelle suuri tuntematon. Kuva: Laura Deschner / Yle

Nyt on saksalaisten vuoro ujuttautua kansainvälisille tv-markkinoille. Deutschland 83 -sarja sai viime kesänä ensiesityksensä Yhdysvalloissa Sundance TV -kanavalla, ja vasta sen jälkeen se nähtiin Saksassa.

Sarja on saksalais-amerikkalaisen pariskunnan, Joerg ja Anna Wingerin luomus. Anna Winger on kirjailija ja Joerg Winger kokenut tv-tuottaja. Joerg Winger on syntynyt 1969 Länsi-Saksassa, joten hän on ollut vasta teini vuonna 1983.

Sarja kuvaa kylmän sodan viimeisiä kiihdytyksiä molempien Saksojen näkökulmasta. Päähenkilö on nuori Martin, joka rekrytoidaan Stasin vakoojaksi länteen. Martin jatkaisi mieluummin elämäänsä tyttöystävänsä Annettin kanssa, mutta Stasissa työskentelevä täti Lenora käytännössä kiristää Martinia ottamaan homman vastaan.

Martinin äiti sairastaa vakavaa diabetestä, eikä hänellä ole varaa hoitoihin. Vakoojan palkalla Martin pystyy auttamaan äitiään tai niin hänet ainakin saadaan uskomaan.

Martin osoittautuu luontaiseksi vakoojaksi, mutta hänestä ei rakenneta sarjassa täydellistä James Bond -tyyppiä vaan DDR-pumpulissa kasvanut viaton nuorukainen, joka oppii kantapään kautta läntisen kapitalismin ja kylmän sodan tavoille.

Virheitä sattuu, eikä kaikki suju ohjeiden mukaan.

Kriittisenä vuonna 1983 suurvaltojen välillä käytiin ankaraa propagandasotaa, johon kuului häpeämätön ydinaseilla uhkailu.

Martin pestataan Bonniin sotilaskomentajan adjutantiksi, ja hän pääsee näin seuraamaan läheltä saksalaisten ja amerikkalaisten välisiä neuvotteluita.

Sarjan edetessä Martin kehittyy vakoojana mutta alkaa vähitellen nähdä kotimaansa kulissien läpi. Aikakausi oli samalla sekä pelottava että täysin absurdi, ja se välittyy sarjasta. Ilmapiiriä sekoitti myös lännen voimistuva rauhanliike, johon Martinkin sotkeutuu.

DDR-vuosia on kuvattu saksalaisissa draamoissa sekä tragedian että komedian keinoin, ja Deutschland liikkuu siinä välillä. Ihmiskohtalot ovat usein rankkoja, mutta Martinin hahmo säilyttää keveytensä. Hän on pohjimmiltaan tavallinen nuori, joka haluaisi vain palata kotiin.

Vakoojista on tulossa 2010-luvun tv-sarjojen poliiseja, ja voi olla, että lähivuosina näemme suoranaisen vakoojasarjojen buumin. Deutschland 83:llekin on jo teossa toinen kausi.

Deutschland 83 TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat