Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Making a Murderer koukuttaa mutta ei täytä hyvän dokumentin kriteereitä

Alkuvuoden kansainvälinen tv-tapaus ei ole eettisesti kantavalla pohjalla. Averyn syyttömyys on sarjan lähtökohta, jota ei kyseenalaisteta missään vaiheessa.

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Netflix
Wisconsilainen Steven Avery istui syyttömänä vankilassa 18 vuotta. Nyt hän on jälleen syytettynä, tällä kertaa murhasta.
Wisconsilainen Steven Avery istui syyttömänä vankilassa 18 vuotta. Nyt hän on jälleen syytettynä, tällä kertaa murhasta. Kuva: Netflix

Leena Virtanen

Alkuvuoden kansainvälinen tv-tapaus on ollut Netflixin tuottama dokumenttisarja Making a Murderer, joka seuraa peräti kymmenen jakson ajan yhtä oikeustapausta, tai oikeastaan kolmea.

Merkillinen prosessi horjuttaa Yhdysvaltain koko oikeusjärjestelmän uskottavuutta – ainakin, jos sarjan välittämän viestin ottaa tosissaan.

Moni on ottanut.

Dokumenttisarja sai Yhdysvalloissa aikaan kansanliikkeen, jolle presidentti Obamankin on pitänyt vastata. Tosin vain ilmoittamalla, ettei hän voi puuttua tapaukseen.

Päähenkilö on Steven Avery -niminen tavismies Wisconsinista. Avery joutui ensimmäisen kerran vankilaan jo 1980-luvulla syytettynä paikallisen naisen pahoinpitelystä. Hän istui 18 vuotta, vaikka todisteet olivat alusta lähtien kyseenalaisia. Lopulta hän vapautui, kun oikea tekijä paljastui.

Oltuaan vain muutaman vuoden vapaana Avery joutuu uudelleen syytetyksi, tällä kertaa murhasta. Prosessiin vedetään myös hänen yksinkertainen sukulaispoikansa Brendan. Sarja seuraa tapahtumia kronologisessa järjestyksessä, ja se on hyvin koukuttava.

Dokumentti ei kuitenkaan ole eettisesti kantavalla pohjalla. Averyn syyttömyys on sarjan lähtökohta, jota ei kyseenalaisteta missään vaiheessa.

On selvää, että hän todellakin saattaa olla syytön ja oikeusjärjestelmän uhri. Brendan ainakin on sitä ilman muuta.

Ristiriita tulee siitä, että sarja ei anna katsojalle tarvittavia välineitä, joiden perusteella voisi tehdä johtopäätöksiä. Koko sarjassa ei esimerkiksi ole nähdäkseni yhtään vastapuolen perusteellista haastattelua.

Siinä ei myöskään haastatella ketään, joka olisi prosessissa täysin ulkopuolinen, vaan dokumentin selittävä ääni on peräisin Averyn puolustukselta. Katsoja ei saa tietää kaikkea.

Muutkaan hyvän dokumentin kriteerit eivät täyty. Kuvassa ei nähdä selventävää aikajanaa, ja kuvavirrasta on lähes mahdoton erottaa, mistä mikäkin kuvamateriaali on peräisin. Sekavuutta lisää se, että dokumentin tekijät, pariskunta Laura Ricciardi ja Moira Demos, eivät asemoi itseään alussa. Mikä on heidän roolinsa?

Averyn läheisten haastattelut ovat suurimmalta osaltaan turhia. Outoa on sekin, että itse murhasta ei puhuta juuri mitään.

Sarjan ehdoton ansio on kuitenkin siinä, että se kuvaa oikeuskäytäntöjen todellisuutta, joka on kaukana fiktiivisten sarjojen älykkäistä oikeussaliväittelyistä.

Making a Murderer on katsottavissa Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat