Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klikkausotsikko pimittää tietoa

Aristoteleen kantapää -ohjelmassa keskustellaan klikkausjournalismista.

Radio ja TV
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pasi Heikura ja muut Aristoteleen kantapään tekijät palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla 2014.
Pasi Heikura ja muut Aristoteleen kantapään tekijät palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla 2014. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Useasti palkittu kielen ilmiöitä tarkasteleva Aristoteleen kantapää täytti tammikuussa kymmenen vuotta. Myös Kielitoimiston puhelinneuvonta täyttää tänä vuonna pyöreitä: se on toiminut jo seitsemän vuosikymmentä.

Sen kunniaksi Aristoteleen kantapäässä alkaa tänään sarja puhelinneuvonnasta, jota esitetään heinäkuun asti kerran kuukaudessa. Viehkeä piirre lyhyissä historiikeissa on se, että ne ovat kevyesti dramatisoituja.

Tänään matkataan 1940-luvulle, jolloin käyttöön otettiin sana muovi. Se on hyvä esimerkki onnistuneesta ja vakiintuneesta uudissanasta. Tuskin kukaan enää puhuu plastikista.

Lisäksi ohjelmassa keskustellaan klikkausjournalismiksi kutsutusta ilmiöstä, jossa nettiuutiset otsikoidaan harhaanjohtavasti mahdollisimman suuren yleisön houkuttelemiseksi. Pasi Heikuran haastateltavana on Facebook-ryhmä Klikinsäästäjän perustaja Lauri Skön.

Skönin mielestä klikkausotsikot rikkovat journalismin periaatteita, koska ne jutun sisällön tiivistämisen sijaan pyrkivät pimittämään tietoa.

Sen keskustelijat unohtavat mainita, että iltapäivälehtien lööpit muistuttivat klikkausotsikoita jo ennen internetiä.

Aristoteleen kantapää Radio 1:ssä klo 17.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat