Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iltapäivien Suomi-leffoja esitetään TV1:ssä teemoittain

Alkuvuonna on katsottu kirjailijoiden teksteistä sovitettuja elokuvia.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Yle
Miehen kunnia on elokuva kirjallisesta varkaudesta, ja se perustuu kirjailija Seere Salmisen alkuperäiskäsikirjoitukseen. Pääosissa ovat Joel Rinne, Emma Väänänen, Reino Valkama ja Irma Seikkula.
Miehen kunnia on elokuva kirjallisesta varkaudesta, ja se perustuu kirjailija Seere Salmisen alkuperäiskäsikirjoitukseen. Pääosissa ovat Joel Rinne, Emma Väänänen, Reino Valkama ja Irma Seikkula. Kuva: Yle

Yleisradio omistaa tv-oikeudet lähes kaikkiin vanhoihin kotimaisiin elokuviin. Voisi siis helposti kuvitella, että arki-iltapäivien Suomi-leffat ovat pelkkää arkistoista revittyä sattumanvaraista täytettä. Näin ei ole.

Vanhojen kotimaisten sijoituspaikoista päättää kaksi naista: arkistotoimittaja Tuula Valo ja informaatikko Päivi Uusimaa. Heidän tehtävänään on järjestää elokuvat paikoilleen tiettyjen teemojen mukaan.

Valittavana on noin 500 kotimaista elokuvaa, jotka ovat sallittuja alle 15-vuotiaille ja pääsääntöisesti valmistuneet ennen vuotta 1965.

”Kyllä tämä on mielettömän hieno kulttuuritehtävä”, ylistävät naiset työtänsä.

Joskus teemat ovat melko löysiä, kuten tälläkin hetkellä. Koko alkuvuoden TV1 on esittänyt kirjailijoiden teksteistä sovitettuja elokuvia.

Sellainen on myös tänään nähtävä Miehen kunnia (1943), joka perustuu kirjailija Seere Salmisen alkuperäiskäsikirjoitukseen. Varsinaisen kuvausversion laati ohjaaja Ilmari Unho.

Kansalliset merkkipäivät vaikuttavat niin ikään ohjelmistosuunnitteluun. Itsenäisyyspäivän vakiohjelmistoon on jo pitkään kuulunut Edvin Laineen Tuntematon sotilas (1955).

Myös muulla ohjelmatarjonnalla on merkityksensä. Kun Yle esitti Iskelmä Suomi -sarjaa, arki-iltapäivissä nähtiin vanhoja kotimaisia iskelmäelokuvia.

”Teemoja ei kuitenkaan markkinoida tarpeeksi näkyvästi. Joskus harvoin on ollut puffi, joskus elokuvan teemaa on avattu kuulutuksessa”, Valo valittelee. Uusimaa on samoilla linjoilla: ”Tämän vuoksi kokoamamme teemat hukkuvat monesti suurelta yleisöltä. Se on harmi.”

Sekä Uusimaa että Valo toivoisivatkin kotimaisille matineaelokuville enemmän näkyvyyttä. Eikä suotta. TV1:n ohjelmajohtajan Pentti Väliahdetin mukaan vanhoilla kotimaisilla on uskollinen katsojakunta: luvut liikkuvat keskimäärin parinsadantuhannen kieppeillä.

”Vuoden 2011 kanavauudistuksen jälkeen TV1 profiloitui yli 45-vuotiaiden kanavaksi, ja vanhat kotimaiset siirtyivät tuolloin TV1:n iltapäivään. Elokuvilla on kuitenkin paljon myös nuoria katsojia, kolmekymppisiäkin”, Väliahdet kertoo.

Miehen kunnia TV1:ssä klo 13.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat