Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isosetä jäikin Saksaan, "kirottuun maahan"

Juutalaisperheen tytär tutkii dokumentissaan sukunsa salattuja vaiheita.

Radio ja TV
 
Yle
Sisarukset Feivke ja Michla Schwarz (kuvassa vasemmassa alakulmassa) ajautuivat erilleen toisen maailmansodan aikana.
Sisarukset Feivke ja Michla Schwarz (kuvassa vasemmassa alakulmassa) ajautuivat erilleen toisen maailmansodan aikana. Kuva: Yle

Israelilaisen dokumentaristin Yael Reuvenyn isoäiti Michla Schwarz kertoi usein tarinaa vuodelta 1945. Siinä juutalaisvainoista selvinnyt Schwarz sai kuulla tuttavalta, että hänen kuolleeksi luulemansa veli Feivke olikin elossa. Tuttavan piti tuoda veli tapaamiseen Lodzin rautatieasemalle, mutta edellisenä yönä Feivke kuoli pakolaisten asuntolan tuhopoltossa.

Dokumentin Näkemiin, herra Schwarz (2014) alkuminuuttien aikana Reuveny kertoo, että tosiasiassa Feivke haudattiin Itä-Saksassa vuonna 1987, nimellä Peter Schwarz. Hän eli sodanjälkeisen elämänsä kävelymatkan päässä Buchenwaldin keskitysleirialueesta, missä hän oli ollut vankina. Miten ihmeessä näin kävi?

Pienimuotoinen, kokoaan suurempi dokumentti kerii auki tapahtumien ja kertomusten vyyhdin, joka rikastuu avautuessaan. Mukaan tuodaan lisää ihmisiä, ja yksittäiset lauseet nostavat näkyviin kokonaisten sukupolvien ajatusmaailmoja.

Monien ikääntyneiden israelilaisten silmissä Saksa on yhä ”kirottua maata”. Toisaalta saksalainen eläkeläisnainen ei tunnu hahmottavan Feivke/Peter Schwarzin elämäntarinan taustalta löytyvää valtaisaa tragediaa.

Dramaattista on myös menneisyyden tuskan voimakas siirtyminen myöhempiin sukupolviin: ohjaaja Reuveny kertoo holokaustiunien loppuneen vasta Saksaan muuton jälkeen. Hän viihtyy, mutta ilmiselvästi suhtautuu sodan jälkeen syntyneisiinkin saksalaisiin varauksella.

Näkemiin, herra Schwarz Femillä kello 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat