Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikan kauneimmat kukot

Dokumentin miehille tyyli on intohimo ja elämän suola.

Radio ja TV
 
Oswald von Richthofen Filmproduktion
Brazzavillen dandyjen eli niin kutsuttujen sapeurien puvut istuvat hienosti ja hohtavat kaikissa mahdollisissa väreissä.
Brazzavillen dandyjen eli niin kutsuttujen sapeurien puvut istuvat hienosti ja hohtavat kaikissa mahdollisissa väreissä. Kuva: Oswald von Richthofen Filmproduktion

Teeman Afrikka-aiheet jatkuvat kahdella komealla dokumentilla. Saksalaisen Ossie von Richthofenin dokumentin perään nähdään Mika Kaurismäen moneen kertaan esitetty musiikkidokumentti Mama Africa.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov on saanut nimensä Etiopian syrjäseuduilta, surma-heimon parista. Parisuhteet ovat kaupankäyntiä, ja tuo on hinta, jonka joutuu maksamaan kylän kauneimmasta tytöstä.

Dokumentin varsinainen teema on kuitenkin miesten koristautuminen. Siinä seurataan miehiä surma-heimon lisäksi myös Kongon suurimmissa kaupungeissa Brazzavillessä ja Kinshashassa.

Surma-heimon jäsenet maalaavat iholleen upeita kuvioita. Ihomaalaukseen liittyy olennaisena myös perinteinen keppitaistelu, jossa siinäkin tehdään vaikutusta kylän naisiin.

Toisessa osassa siirrytään suurkaupunkiin. Brazzavillen dandyt eli niin kutsutut sapeurit muistuttavat eurooppalaisia, ennen muuta ranskalaisia tyyliesikuviaan, mutta sillä erotuksella, että heidän hienosti istuvat pukunsa hohtavat kaikissa mahdollisissa väreissä.

Kolmannessa osiossa tyyli vaihtuu karummaksi, kun kohteena ovat voodoo-painiotteluita varten laittautuvat miehet.

Richthofen on kuvannut miehiä, naisia myös, puhtaasti esteettisellä silmällä, ja koko dokumentin fokus on kauneudessa. Elokuvan muoto palvelee samaa päämäärää, mihin miehetkin pyrkivät. Tyyli on miehille intohimo ja elämän suola, eikä pelkästään naisten huomion vaan sitäkin enemmän oman fiiliksen takia. Juuri se välittyy ihanasti myös dokumentista.

Brazzavillessä miehet löytävät yhteyksiä jopa uskonnon ja vaatteiden välillä, ja tärkeintä on kuitenkin lopulta ”sisäinen tyylikkyys” kuten yksi haastateltavista sanoo.

Surma-osuudesta tulevat vahvasti mieleen Leni Riefenstahlin kuvat sudanilaisesta nuba-heimosta, mikä tuskin on sattumaa. Myös Riefenstahl keskittyi puhtaaseen ihmisruumiin estetiikkaan ja nautti siitä estottomasti.

Richthofen kuoli dokumentin valmistumisen aikoihin 2013, ja elokuvaa on esitellyt sittemmin hänen leskensä Catarina von Richthofen, joka vieraili viime vuonna myös Helsingin DocPoint-festivaaleilla.

Ossie von Richthofen tunsi Afrikkaa ja erityisesti afrikkalaista taidetta perinpohjaisesti, ja hän tuotti sieltä dokumentteja yhdessä ohjaaja Roland Emmerichin kanssa.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov Teemalla klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat