Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terapia tuli telkkariin

Tosi-tv-sarjan aiheeksi kelpaa nyt myös tavallisen tylsä parisuhde.

Radio ja TV
 
Raisa Mattila
Ilmari Fabritius / Yle
Elämä pelissä -ohjelman parisuhdeleirille lähtevät Olli Väätäinen (vas.), Wilma Schlizewski, Ninja Sarasalo, Yoshiki Tamura, Olli Tola, Lena Meriläinen, Heidi Laitila ja Toni Nieminen.
Elämä pelissä -ohjelman parisuhdeleirille lähtevät Olli Väätäinen (vas.), Wilma Schlizewski, Ninja Sarasalo, Yoshiki Tamura, Olli Tola, Lena Meriläinen, Heidi Laitila ja Toni Nieminen. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Rakkauden etsiminen ja löytäminen on tosi-tv-sarjojen kestoaihe, joka näkyy ruudussa tänäkin keväänä. Esimerkiksi Suomen Bachelorissa kolmekymppinen liikemies etsii ”satumaista rakkaustarinaansa”. Mutta ruudussa nähdään keväällä myös joukko sarjoja, joissa parisuhdetta katsotaan toisesta vinkkelistä: jo tovin yhdessä olleiden pariskuntien näkökulmasta.

Nelosen Akin ja Ritan rakkausdieeteissä pariskuntia autetaan löytämään kipinä uudelleen. Ylellä alkaa neljäs kausi Elämä pelissä -sarjasta, jossa aiheena ovat parisuhdetaidot. Suhdeleirille lähtee neljä avioparia, jotka ovat olleet yhdessä päälle vuodesta yli kolmeenkymmeneen vuoteen.

Miksi vakiintunut parisuhde kelpaa nyt jopa tosi-tv-sarjan aiheeksi?

Kyse on siitä, että törkytelevisio on vaihtunut terapiatelkkariin. Ensimmäiset tosi-tv-ohjelmat marssittivat ruutuun taviksia erilaisissa moraalisesti kyseenalaisissa tilanteissa, kuten Survivor-saarella ja BB-talossa.

”Kun moraalisen kuohuttamisen aallonharja oli mennyt ohi, piti keksiä jotain uutta. Järkyttämisen tilalle tuli tukemisen malli”, mediakulttuurin tutkija Mikko Hautakangas sanoo.

Vuonna 2003 alkaneessa Idolsissa tähtikokelailta saatettiin kysyä, että mitä sinäkin täällä teet. Nyt ojennetaan auttava käsi: Voice of Finlandin julkkisvalmentajat kilpailevat keskenään siitä, kuka saa laulajanalun siipiensä suojaan omaan tiimiinsä.

Samalla tavalla deittailuohjelmien rinnalle on tullut sarjoja, joissa kuvataan tylsää parisuhdearkea – ja annetaan siihen apua. Suomen Bachelorissa kisataan vastustamattomasta saaliista, mutta Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa opetellaan jakamaan tiskivuoroja.

Törky-tv:n kehitys terapiatelkkariksi tulee lihaksi kahdessa kevään uutuussarjan hahmossa, rakkausdieettejä vetävissä Akissa ja Ritassa. Viime vuonna pari osallistui Temptation Island -ohjelmaan, jossa pariskuntia koettaa vietellä joukko sinkkuja. Aki ja Rita eivät langenneet ansaan.

”Tosi-tv-koitoksen kautta he ovat ikään kuin todistaneet olevansa päteviä toimimaan ohjaajina toisten parisuhteille”, Hautakangas analysoi.

Hautakankaan mukaan terapiatelkkarin taustalla vaikuttaa perinteisten perhearvojen nousu. Kun maailma ympärillä on kaoottinen, elämänhallintaa haetaan itsestä ja lähimmäisistä – ja tv-ruudusta. Siksi jännittävintä sisältöä on nyt se, kun Ensitreffit alttarilla -pari kiistelee ruudussa juhannuksen ruokaostoksista.

Ensitreffeissä ei ole kyse siitä, että löytyy se oikea, vaan siitä, että opitaan elämän sen oikean kanssa. Elämä pelissä jatkaa samalla linjalla.”

Elämä pelissä, uudet jaksot, TV1:ssä klo 19.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat