Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruumis tuo mukanaan myrskyn

Baltasar Kormákurin jännitysdraama Loukussa on Islannin ylivoimaisesti kallein televisiosarja.

Radio ja TV
 
Yle
Seyðisfjörðurin pikkukaupungin poliisipäälliköllä Andrilla (Ólafur Darri Ólafsson) on yksi ylimääräinen ongelma: ruumis on varastettu kesken rikostutkimusten.
Seyðisfjörðurin pikkukaupungin poliisipäälliköllä Andrilla (Ólafur Darri Ólafsson) on yksi ylimääräinen ongelma: ruumis on varastettu kesken rikostutkimusten. Kuva: Yle

Islantilaisetkin yrittävät päästä osallisiksi viime vuosien suuresta pohjoismaisesta televisioilmiöstä, kansainväliset mittasuhteet saaneesta Nordic Noirista. Ja he saattavat onnistuakin tällä jännityssarjallaan.

Tuoreeltaan Suomessa esitettävä Loukussa ei silti ole ensimmäisten jaksojen perusteella tanskalaisen Rikoksen tai ruotsalaistanskalaisen Sillan veroinen hätkähdyttäjä, mutta keskimääräistä kiinnostavampi ja koukuttavampi.

Islannissa joulukuun lopussa alkanut kymmenosainen Loukussa on rikkonut jo kotimaansa katsojaennätyksen ja aloittelee nyt kansainvälistä kierrostaan. Norjan ja Suomen jälkeen vuorossa ovat varmasti ainakin Ruotsi, Tanska, Ranska ja Saksa sekä Britannia, jossa BBC Four on varannut sarjalle lauantai-illan parhaan paikan.

Kiinnostusta on ennakkoon kasvattanut ennen kaikkea tieto sarjan kehittäjästä ja tuottajasta. Sen primus motor, Islannin tunnetuin ja menestynein elokuvaohjaaja Baltasar Kormákur, on saanut tekemiseen poikkeuksellisen paljon kruunuja, noin seitsemän miljoonan euron verran.

Se on viisi miljoonaa euroa enemmän kuin islantilaisen tv-sarjan keskimääräinen budjetti.

Raha näkyy ja kuuluu tuotannollisessa laadussa, jos Kormákurin yritystä vertaa esimerkiksi Yle Femin äskettäin esittämään Laavaan (2014) tai sen edeltäjään Kallion arvoitukseen (2009). Nekin olivat veriteon ympärille kiertyviä poliisivetoisia jännityssarjoja, joissa hyödynnettiin Islannin luontoa ja luonnonoloja.

Islannin harvaan asutulle itärannikolle sijoittuvassa Loukussa-sarjassa luonnonvoimilla on vielä merkittävämpi kerronnallinen ja kuvallinen rooli.

Seyðisfjörðurin pikkukaupungin satama-altaasta löytyy pahoin runneltu ruumis. Poliisipäällikkö Andri ( Ólafur Darri Ólafsson ) ei voi päästää vuonosatamaan saapunutta autolauttaa jatkamaan matkaa, sillä ruumis saattaa olla siltä peräisin.

Todellista lumimyrskyä hyödyntävän sarjan ensimmäisissä jaksossa heitetään ilmaan monenlaisia epäilyksiä. Poliisi saattaa saada selvitettäväkseen myös useita muita rikkomuksia ihmissalakuljetuksesta, korruptioon ja talousrikoksiin.

Draaman keskeiset hahmot ovat nykyaikaiseen pohjoismaiseen sarjatyyliin puutteellisia ja kerroksellisia inhimillisiä olentoja. Perusteellisemmin heistä hahmotellaan avioeroaan sureva ja tytärtensä menettämistä pelkäävä karhumainen Andri, joka on kurjassa loukussa myös omassa elämässään.

Loukussa Femillä klo 22.01.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat