Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Värittynyt katsaus kännykkäriskeihin

Säteilystä ylihuolestuneet saavat liikaa huomiota saksalaisdokumentissa.

Radio ja TV
 
Yle
Kännykän säteilyn vaikutusta ihmisiin tutkitaan muun muassa unitutkimuksissa.
Kännykän säteilyn vaikutusta ihmisiin tutkitaan muun muassa unitutkimuksissa. Kuva: Yle

Matkapuhelinten radiotaajuisen säteilyn riskit tarkentuvat tutkimuksissa vuosi vuodelta. Dokumentintekijöiden haasteena – ja velvollisuutena – on pysyä tutkimustiedon puitteissa.

Pelottelevasti nimetty saksalaistuotanto Matkapuhelimien salatut vaarat ei aivan tuossa haarukassa pysy. Ylihuolestuneet saavat tarpeettoman suuren painoarvon.

Esimerkiksi sähköyliherkkyyttä käsitellään runsaasti, vaikka sokkotesteissä sähköyliherkät eivät kyenneet havaitsemaan matkapuhelinten tai tukiasemien säteilyä. Järjen ääntä lisätään tutustumalla unitutkimuksiin, joissa kännykän tai tukiaseman säteily ei häirinnyt nukkujia. Yhdet tutkijat uskovat runsaan matkapuhelimen käytön kasvattavan aivokasvainten riskiä, toiset eivät. Fakta on, että matkapuhelinaikana maailman aivokasvainten määrä ei ole lisääntynyt.

Ruotsalainen äärilaidan neurobiologi Olle Johansson on huolestunut kännyköiden vaikutuksesta ihmiskunnan perimään ja hedelmällisyyteen. Esitellyiden eläinkokeiden tulokset eivät kuitenkaan tue huolta.

Järkevästi tämäkin dokumentti muistuttaa tärkeimmästä varovaisuusperiaatteesta: lasten altistuminen on syytä pitää minimissä. Pienessä kehossa säteily pääsee syvemmälle, kehittyvät kudokset voivat olla herkempiä ja nykylasten tuleva altistusaika on osapuilleen vuosisadan mittainen.

Prisma: Matkapuhelimien salatut riskit TV1:ssä klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat