Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Totuuden soturit ovat nyt kaikkialla

Sankaritoimittajat ovat muodissa – niin dokumenteissa kuin draamassakin.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Óscar Sánchezin (toinen oikealta) tapausta alkoivat penkoa toimittajat Michele Catanzaro (vas.), Angela Biesot ja Antonio Baquero.
Óscar Sánchezin (toinen oikealta) tapausta alkoivat penkoa toimittajat Michele Catanzaro (vas.), Angela Biesot ja Antonio Baquero. Kuva: Yle

Óscar Sánchezin työpäivä katalonialaisella huoltoasemalla heinäkuussa 2010 päättyi äkisti. Kaksi siviilipukuista poliisia pidätti hänet epäiltynä huumeiden salakuljetuksesta ja yhteyksistä mafiaan. Eurooppalainen pidätysmääräys oli annettu Italiasta, jonne Sánchez pian kuljetettiin ja jossa hänet todettiin syylliseksi.

Sánchez on dokumentin Oscarin painajainen uhri. Sankareita puolestaan ovat toimittajat. Kolme espanjalaisen El Periódico -sanomalehden toimittajaa alkoi penkoa juttua, jonka viranomaiset olivat kuitanneet nopealla tuomiolla.

Heikki Kuutti, Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitoksen tutkimuskoordinaattori, on kirjoittanut tutkivasta journalismista. Juuri tätä lajia sankaritoimittajat yleensä edustavat. ”Yksi tutkivan journalismin tavoitteistahan on epäkohtien korjaaminen. Jotkut tosin kritisoivat sitä, että toimittajat ovat etukäteen päättäneet, mikä on totuus, ja etsivät vain näyttöä pystyäkseen todistamaan tämän”, Kuutti sanoo.

Netflixin sarjassa Making a Murderer dokumentaristit paljastavat yhdysvaltalaisen oikeusjärjestelmän heikkouksia. Elokuvateattereissa pyörivissä draamoissa Truth ja Spotlight toimittajat paljastavat vallankäyttäjien peittämiä tapauksia.

Kuutti ei näe tutkivien toimittajahahmojen nousussa sen kummempaa viestiä.

”Se on varmaan samaa, mitä vaikka Poliisi-tv aikoinaan, kun nähtiin poliisin pidättävän ihmisiä. Tietyn ammattikunnan toiminta on siinä mielessä vierasta ihmisille, että siihen liittyy seksikkyyttä.”

Oscarin painajaisessakin toimittajat ovat etualalla. Yksi heistä toimii kertojana.

”Vanhana journalistina tietenkin vähän ihmetyttää tämä toimituksen oman roolin korostaminen. Mutta tarinassa kai pitää olla selkeät toimijat, pelastajat ja pelastettavat”, Kuutti kuittaa.

Washington Post päivitti aikanaan jatkuvasti Watergate-skandaalin vaiheita. Myös El Periódico julkaisi Sánchezin tapauksesta lukuisia juttuja.

Yksi artikkeli ei muuta mitään, yli sata artikkelia muuttaa hyvin paljon, toteaa yksi lehden toimittajista. Kuutti allekirjoittaa väitteen. ”Mediajulkisuudella on kyllä merkitystä. Se pakottaa viranomaisia tietynlaisiin toimiin, jos aletaan rummuttamaan jotain tiettyä asiaa.”

Oli se sitten El Periódicon artikkeleiden ansiota tai ei, vuonna 2014 europarlamentti vaati komissiota uudistamaan eurooppalaista pidätysmääräystä.

Jo vuotta aiemmin El Periódicon toimittajille oli myönnetty Espanjan kuninkaan journalismipalkinto.

Oscarin painajainen Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat