Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peaky Blinders on brittien oma Boardwalk Empire

Elokuvallisen komeassa draamasarjassa rikollisjengit, poliisi ja IRA kärhämöivät 1920-luvun Birminghamissa.

Radio ja TV
 
Yle
Veljekset John (Joe Cole, vas.), Thomas (Cillian Murphy) ja Arthur (Paul Anderson) kuuluvat pahamaineiseen Shelbyn klaaniin.
Veljekset John (Joe Cole, vas.), Thomas (Cillian Murphy) ja Arthur (Paul Anderson) kuuluvat pahamaineiseen Shelbyn klaaniin. Kuva: Yle

Peaky Blinders oli rikollisjengi, joka herätti pelkoa ja vihaa Birminghamissa viime vuosisatojen vaihteessa.

Samanniminen sarja perustuu ainakin löyhästi historiallisiin tapahtumiin, vaikka sen henkilöt ovat fiktiivisiä. Sarja keskittyy ensimmäisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin, jolloin miehet ovat juuri palanneet traumatisoituneina rintamalta. Monet purkavat ahdistustaan väkivaltaan ja rikoksiin.

Peaky Blinders -jengin toiminta on ollut sotavuosina katkolla, mutta sitä on pitänyt hengissä kovapintainen Polly-täti. Sarjan päähenkilö on klaanin henkinen pomo Thomas Shelby, joka näkee ooppiumihuuruisia painajaisia sotakokemuksistaan. Muodollinen johtaja on hänen isoveljensä Arthur.

Naispäähenkilöksi nousee salaperäinen Grace, joka pestautuu paikalliseen kapakkaan tarjoilijaksi ja osoittautuu irlantilaispoliisin pestaamaksi vakoojaksi.

Tapahtumat alkavat siitä, kun Peaky Blindersin haltuun päätyy aseita, jotka houkuttelevat puoleensa sekä poliisin että rikollisia ja IRA:n räyhääjiä.

Sarjan toteutus on elokuvallisen komeaa. Se yhdistelee westerniä ja vähän trendikästä steampunkia mutta pysyttelee realismin rajoissa. Kuvaus ja leikkaus ovat rohkeita, ja kokonaisvaikutelma on hyvin rock, musiikkia myöten.

Briteille sarjan ajankohta, miljöö ja aihe ovat epäilemättä kiehtovaa historiaa, josta ei ole usein kerrottu. Britannian ulkopuolella ne hahmottuvat huonommin, sillä Birminghamissa selviteltiin sekä Britannian että Irlannin monimutkaisia konflikteja.

Draaman tasolla Peaky Blinders ei heti innosta, sillä tarina käynnistyy yllätyksettömästi. On rosvot ja poliisit, tappeluita ja ripaus romantiikkaa. Väkivaltakohtaukset ovat huomattavan raakoja.

Tommy Shelbyssä on kyllä ulottuvuuksia sekä älylliseen että psykologiseen suuntaan, ja kivikasvoinen Cillian Murphy istuu hienosti rooliin.

Muissakin henkilöissä on ytyä, varsinkin Helen McCroryn esittämässä Pollyssa.

Jatkoa on luvassa kolmannellekin kaudelle, joten syvyyttä ja sävyjä on syytä odottaa. Yle esittää nyt kaksi kautta peräkkäin.

Peaky Blinders on tavallaan brittiläinen vastine amerikkalaisten Boardwalk Empirelle, joka sekin kuvaa samaa historiallista vaihetta rikollisten näkökulmasta. Tyylillisesti ne eivät kuitenkaan muistuta toisiaan.

Peaky Blinders – gangsteriklaani TV1:ssä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat