Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko kohokas vai pannukakku? – Suomen Saturday Night Liven ensi-ilta tänä iltana

Komediainstituutiolla koittaa totuuden hetki

Radio ja TV
 
Numi Nummelin / MTV
Kalle Lamberg (vas.), Aku Hirviniemi, Pamela Tola ja Jussi Vatanen ovat Suomen Saturday Night Liven vakiotähdet.
Kalle Lamberg (vas.), Aku Hirviniemi, Pamela Tola ja Jussi Vatanen ovat Suomen Saturday Night Liven vakiotähdet. Kuva: Numi Nummelin / MTV

Siinä he nyt istuvat, Suomen Saturday Night Live -vakiotähdet Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen, Kalle Lamberg ja André Wikström. Pamela Tola on kotona sairaana, joten neljä miestä saavat kantaa vastuun odotuksista, joita SNL-nimeen kytkeytyy.

Yhdysvalloissa myöhäisillan sketsikomedia on 40-vuotias kansallinen instituutio, jonka suoran lähetyksen seuraaminen on sukupolvesta toiseen jatkuva viikonloppurituaali.

Sarjasta ovat ponnistaneet muun muassa sellaiset tähtikoomikot kuin Bill Murray, Eddie Murphy, Adam Sandler, Will Ferrell ja Tina Fey.

Kun MTV3 viime syksynä ilmoitti SNL:n tulosta Suomeen, heräsivät pelot. Tuleeko ohjelmasta laimea Putous-klooni? Vai skarppi kotimainen komediashow, jonka oivalluksia puidaan maanantaisin taukotuvissa ja kahvihuoneissa?

Tietävätkö nyt edessä istuvat miehet, millaisen perinteen jatkajiksi he ovat ryhtymässä?

”Olen kasvanut SNL:n pohjalta syntyneiden ilmiöiden parissa: Blues Brothers, Eddie Murphyn leffat, Wayne’s Worldit”, Aku Hirviniemi sanoo. ”Itse sarjaa ei oikein päässyt riihimäkeläisissä köyhissä punikkiperheissä näkemään, kun ei ollut lautasantennia.”

”Varmaan nykynuoriso tunteekin SNL:n paremmin, kun niitä voi katsoa Youtubesta klippeinä”, lisää Jussi Vatanen.

”Mutta aika harvalla suomalaisella on käsitystä, millainen se kokonainen ohjelma on.”

Amerikkalainen Saturday Night Live -formaatti on pysynyt samana vuosikymmeniä, ja sen suomalainen tulkinta kuulostaa kovin uskolliselta.

Mukana ovat viikoittain vaihtuva vieraileva isäntä (avausjaksossa Renny Harlin ), musiikkivieras (JVG) sekä suorat ja nauhoitetut sketsit. Huumori tähtää ajan hermoon.

”Parhaassa tapauksessa iso osa jutuista olisi suoraan viikonlopun lööpeistä”, sanoo André Wikström, joka juontaa ohjelman viikoittaista uutisparodiaosuutta.

Erojakin Suomi-SNL:n ja sen esikuvan välillä on. Suora lähetys Pasilasta alkaa lauantaina kello kahdeksan, kun New Yorkin -show käynnistyy vasta puoli kahdeltatoista. Ajankohta asettaa rajoituksia härskiydelle. Mutta ei liikaa, Wikström lupaa.

Alkuperäinen Saturday Night Live on aina ollut ponnahduslauta uusille koomikoille, mutta Suomessa formaatti lanseerataan alkuun tutuilla nimillä: Hirviniemi ja Vatanen tunnetaan muun muassa Putouksesta, Pamela Tola on tunnettu elokuvanäyttelijä ja Wikström pitkän linjan stand up -esiintyjä. Turkulainen Kalle Lamberg on tuoreempi kasvo.

”Odotan lähinnä sitä, että jonain päivänä mun nimeni on joka paikassa oikein”, Lamberg vitsailee.

”Ajattelisin niin, että jos tälle tulee jatkuvuutta ja useampia kausia, niin jatkossa tehdään niin kuin Amerikassa ja aletaan laajentaa kaartia uusilla naamoilla”, Hirviniemi sanoo.

”Alkuperäinen SNL on ehkä ainoa ohjelma, joka voi päästää niin isoja tähtiä lähtemään ja säilyä silti suosittuna”, Wikström toteaa.

”Se on niin pitkälle käsikirjoittajien taidetta”, sanoo Vatanen.

Niinpä. Terävän komedian kirjoittaminen on osa-alue, jossa suomalaisella sketsiviihteellä on perinteisesti ollut eniten petrattavaa. Suomen SNL:n vitsejä keksivät muun muassa koomikot Niina Lahtinen ja Pirjo Heikkilä sekä kolumnisti Jyrki Lehtola. Lupaavaa.

Lauantaina nähdään, mitä he ovat saaneet aikaan. Perhosia on jo vatsassa.

Saturday Night Live MTV3:lla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat