Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisiossa katselen: miehiä

Kolumnisti huomasi, että klassisissa epookkisarjoissa on iso puute.

Radio ja TV
 
Sanna Kangasniemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Tuijotan valokuvaa Henry Morganista. Hän nojaa kättään baaripöytään, nostaa lasia huulilleen. Kaunis mies, tupakansavua ympärillään.

Morganilla on iso asunto Hornsgatan 29:ssä Tukholman Södermalmilla. Olen pyörinyt siellä nyt monta viikkoa. Huoneistossa, ”jossa yö on aina mahdollisuus”.

Reaalimaailmassa pitäytyäkseni, ihan oikeasti olen tietenkin päässyt Söderin asuntoon vain televisioruudun välityksellä. Puhun ruotsalaisesta Herrasmiehiä ja gangstereita -sarjasta, joka näytettiin juuri Femillä. Sarja on ollut tv:n alkuvuoden hienoin juttu. Sellainen, jonka uudelleen katsomista ajattelee heti ensimmäisen jakson aikana. Klassikko jo syntyessään, kuten sanotaan.

Tuijotan David Dencikin näyttelemää Henry Morgania.

Vääjäämättä mieleen nousee kuva toisesta klassikkosarjasta, kauniita tupakoivia miehiä siinäkin. Brideshead Revisited, tietenkin. Mennyt maailma, jonka Jeremy Irons Charlesina ja Anthony Andrews Sebastianina ovat jo enemmän kuin klassista kuvastoa. Ikuisia, etten sanoisi.

Kauniita, vähän paheellisia miehiä, upeita tv-sarjoja: mikäpä siinä. Mutta ikävästi jokin alkaa häiritä. Kysymys puskee pintaan.

Onko olemassa klassista epookkisarjaa, jonka vahvimmissa rooleissa olisi naisia tällaisina jalustalle nostettavina, ihailtavina kompleksisina hahmoina?

Mietin. Ei tule mitään mieleen. Kysyn asiantuntevalta työkaverilta. Hän miettii. Ei tule mitään mieleen.

Pride and Prejudicea ei lasketa. Hienoja naishahmoja kyllä, mutta hei, ei kaunistella: kaiken keskiössä Darcy, nousemassa lammesta paita vettä tippuen.

On tehtävä johtopäätös: tuollaista sarjaa ei (vielä) ole.

Naishahmot tuppaavat aina jäämään kalpeiksi varjoiksi miehistä. Herrasmiesten ja gangstereiden etukäteen lupaavalta vaikuttanut Maudkin lähinnä tupakoi aamutakissa.

Hmph.

Tähän haluan lopputekstit: edellä kuvattu kuuluu fiktioon, mahdolliset yhteydet reaalimaailmaan ovat sattumaa.

Mutta onko se niin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat