Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijät antavat palaa

Erikoinen pienen budjetin kokeilu Ruotsalainen hetki osui välivaiheeseen ennen vielä erikoisempaa Häiriötekijä-elokuvaa.

Radio ja TV
 
Yle
”Vielä huojuu palmut Rhodoksen...” Iskelmälaulaja Kari Lampikallio (Tommi Korpela) haikailee etelään Ruotsalainen hetki -elokuvassa. Rummuissa Antsa (Hannu-Pekka Björkman).
”Vielä huojuu palmut Rhodoksen...” Iskelmälaulaja Kari Lampikallio (Tommi Korpela) haikailee etelään Ruotsalainen hetki -elokuvassa. Rummuissa Antsa (Hannu-Pekka Björkman). Kuva: Yle

Ruotsalainen hetki ★★ Suomi 2014 Ohjaus ja käsikirjoitus Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Teemu Kaskinen TV1 klo 21.05

Suomalainen elokuva kaipaa enemmän irtiottoja, joissa saa kokeilla ja mokata vapaasti ilman, että kukaan tulee jälkikäteen pilkkaamaan flopiksi. Seurauksena voi syntyä paljon roskaa, vähän kiinnostavia kuriositeetteja mutta lopulta myös onnistumisia.

Näyttelijäporukka Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Tommi Korpela ja Elina Khintilä toteuttivat pari vuotta sitten idean, joka syntyi yhteisessä illanvietossa. Itse elokuvassa ei ole juuri mitään järkeä, mutta se toteutettiin niin, että käytännössä koko työryhmä sai toimia ohjaajana, myös muun muassa käsikirjoittaja Teemu Kaskinen. Kukaan näyttelijöistä ei ollut aiemmin kokeillut ohjaajan roolia.

Elokuva kuvattiin suunnilleen samoissa maisemissa, joissa se keksittiinkin Töölönlahden rantamilla. Se on musta komedia iskelmälaulajasta (Korpela) ja hänen vaimostaan (Haapkylä), jotka päätyvät vierailemaan laulajan entisten bändikavereitten, sisarusten (Björkman ja Knihtilä) luona. Mies on narsisti, vaimo rasittava hysteerikko, sisko ja veli synkkiä ja traumatisoituneita.

Illan kuluessa selviää yhtä sun toista salattua, ja pariskunnan auton takakontissa on vielä ruumis, josta pitää päästä eroon. Katsojan kannalta elokuvan parasta antia on countryhenkinen biisi, jossa poromies haikailee etelään.

Ruotsalaista hetkeä esitettiin jopa teattereissa, mutta se katosi jälkiä jättämättä. Nyt sille voi kuitenkin löytää merkitystäkin, sillä viime vuonna valmistui Aleksi Salmenperän Häiriötekijä, joka kahmi juuri eniten Jussi-ehdokkuuksia. Häiriötekijä perustuu Q-teatterin esitykseen vuodelta 2013. Knihtilä ja Korpela kuuluvat Q-teatterin ensembleen.

Häiriötekijä on tuonut Studio Julmahuvista ja Ihmebantusta kehittyneen mustan huumorin uusiin esitysmuotoihin. Samaa perua on Ruotsalaisen hetken tyylilaji mutta myös ajatus siitä, että näyttelijät voivat tehdä muutakin kuin näytellä. Häiriötekijä syntyi näyttelijöiden teksteistä, jotka Jani Volanen viilasi yhtenäiseksi teokseksi.

Häiriötekijän onnistumisen ansiosta suomalaisessa elokuvassa on vihdoin menossa kokeilujen aika, jota vetävät nimenomaan näyttelijät. Tästä näkökulmasta katsottuna myös Ruotsalainen hetki on omalla tavallaan kiinnostava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat