Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttaja kuvasi toista

Mohamed El Aboudi teki elokuvan lannistumattomasta yrittäjästä.

Radio ja TV
 

Nyt ei ole kiva saapua Suomeen Välimeren eteläpuolelta. Ei ollut myöskään vuonna 1994, kun marokkolainen Mohamed El Aboudi tuli tänne opiskelemaan. ”Täällä oli vähän ulkomaalaisia eivätkä hekään saaneet töitä. Ilmapiiriä huononsivat Suomen lama ja Irakin sota”, El Aboudi muistelee.

Opiskelukaan ei sujunut, kun yliopistossa sai opetusta vain suomeksi. El Aboudi palasi Australiaan viimeistelemään elokuvaopintonsa. Kun hän tuli Suomeen uudelleen vuonna 2001, maa oli muuttunut.

”Ihmiset olivat ystävällisiä ja avoimia. Jopa espressoa sai, mikä oli hienoa, koska tulen kahvikulttuurista. Sain töitäkin Ylen Basaari-ohjelmasta.”

Siitä alkoi El Aboudin (s. 1961) ura. Toistaiseksi sen on huipentanut marokkolaistanssijasta kertova dokumentti Häätanssi (2012), joka on kiertänyt maailmalla festivaaleja menestyksekkäästi.

Viime vuosikymmenellä Suomeen tuli myös El Aboudin uuden dokumentin Netizen Mon (2015) päähenkilö, egyptiläinen Mohamed el-Fatatry.

”Näin hänet telkkarissa Maria Veitolan vieraana. El-Fatatry vaikutti varsinaiselta showtyypiltä ja kiinnostuin”, El Aboudi kertoo.

El-Fatatry oli perustanut Muxlim-verkkopalvelun, sosiaalisen median muslimeille. Siitä povattiin menestystä ja nuoresta yrittäjästä miljonääriä. El-Fatatry (s. 1984) oli Suomessa julkkis ja sai jo kansainvälistä huomiota.

”El-Fatatry halusi käyttää sosiaalista mediaa maailman muuttamiseen, luoda siltoja muslimien ja länsimaiden välille”, El Aboudi sanoo. Hän alkoi kuvata huipulla paistattelevaa el-Fatatrya. ”Aloin tehdä menestystarinaa, mutta el-Fatatry tekikin konkurssin ja menetti kaiken. Siinä vaiheessa hän olisi halunnut, että häivyn kameroineni.”

El Aboudi kuitenkin jatkoi. ”Suomessa epäonnistuminen nähdään nöyryytyksenä, mutta el-Fatatry ajatteli kuin Steve Jobs, että yhden asian kuolema luo tilaa jollekin uudelle.”

Lopulta tarina sai loppunousun, kun lannistumaton el-Fatatry sai uuden idean. Kuvaukset päättyivät noin vuosi sitten.

”Käsittääkseni Mohamedilla menee nyt oikein hyvin. Halusin kuvata toisenlaista maahanmuuttajaa kuin pakolaiset.”

Vielä vähän aikaa sitten El Aboudi ei tiennyt, kuinka suureen tarpeeseen hänen myönteinen maahanmuuttajakuvansa tulisi. Rasismi nousee ja ilmapiiri on kiristynyt pahasti.

”Viime kuukausina olen tullut miettineeksi, satunko jonkun mielestä katsomaan kadulla naisia jotenkin väärin. Se on tarpeeksi ikävää, vaikkei minulle ole mitään tapahtunutkaan”, El Aboudi sanoo.

Dokumenttiprojekti: Netizen Mo TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat