Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ku Klux Klan houkutti vähävaraisia valkoisia

Dokumentti kertoo Yhdysvaltain vanhimman viharyhmän historian.

Radio ja TV
 
1960-luvulla alkoi Ku Klux Klanin kolmas vahva kausi USA:ssa.
1960-luvulla alkoi Ku Klux Klanin kolmas vahva kausi USA:ssa.

Yhdysvaltain vanhin viharyhmä pääsee kapeaan mutta syvään lähikuvaan Callie T. Wiserin dokumentissa Ku Klux Klan ja USA (2015). Se seuraa Ku Klux Klania 1960-luvulla, jolloin alkoi sen järjestyksessä kolmas vahva kausi Yhdysvaltojen etelässä. Tuolloin klaanipomo Bob Jones kasvatti järjestön Pohjois-Carolinassa maan suurimmaksi.

Klaani syntyi jo 1865 sisällissodan tuhkista. Se pyrki murhilla ja väkivallalla estämään etelävaltioiden vapautettuja mustia orjia lunastamasta oikeuksiaan. Toisena nousukautenaan 1920-luvulla se lietsoi vihaa myös siirtolaisia, juutalaisia ja katolilaisia kohtaan. Neljä miljoonaa jäsentä antoi painoarvoa.

Jones hallitsi klaania aikana, jolloin oikeusistuimet purkivat rotuerottelua ja afroamerikkalaisten kansalaisoikeusliike vahvistui. Hän loi klaanista mielikuvan sympaattisena yhteisönä vähävaraiselle valkoiselle alaluokalle, joka tunsi asemansa uhatuksi. Kaikki kannattajat eivät edes tajunneet, mihin he menivät mukaan.

Sisäiset riidat, viranomaisten soluttautumiset ja oikeusjutut murensivat klaania 1970-luvulla. Jo sitä ennen kävi Jonesille ja hänen apureilleen huonosti, ja järjestön kannatus romahti.

Dokumentti antaa aihetta yleiseenkin pohdiskeluun radikalisoitumisen houkuttavuudesta tilanteessa, jossa jokin kansanosa kokee, ettei sen ääntä kuunnella.

Ku Klux Klan ja USA TV1:ssä klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat