Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islamistit tarkkailun alla

HBO:n hallittu dokumentti kertoo Yhdysvaltain muslimiterroristeista.

Radio ja TV
 
HBO
Lainvartijoiden lisäksi dokumentissa haastatellaan amerikkalaisten muslimiterroristien – tai sellaiseksi epäiltyjen – läheisiä.
Lainvartijoiden lisäksi dokumentissa haastatellaan amerikkalaisten muslimiterroristien – tai sellaiseksi epäiltyjen – läheisiä. Kuva: HBO

”Olisinpa valinnut ammatin, jossa hyvän tekeminen on selkeää”, pohtii 20 vuotta Yhdysvaltain terroristeja jahdannut Philip Mudd. Hän kertoo entisen CIA- ja FBI-työnsä paineista HBO:n fiksussa dokumentissa Homegrown – The Counter-Terror Dilemma (2016).

Muddin mieleen ovat jääneet maitopartaisten nuorukaisten pitkät vankilatuomiot ja erään epäillyn tappaminen lennokki-iskussa. Työtä tehdessä painostavaa oli ”tik-tak-aika”. Näin tutkijat nimittivät viikkoja, jolloin piti jännittää, syyllistyykö Yhdysvalloissa paljastunut terroristi joukkomurhaan ennen kuin hän johdattaa tarkkailijat rikostoveriensa jäljille.

Lainvartijoiden kokemusten vastapainoksi dokumentissa haastatellaan amerikkalaisten muslimiterroristien – tai sellaiseksi epäiltyjen – läheisiä. Usein heille ei tutkintasyistä kerrota, miksi sukulainen pidätettiin.

2010-luvulla valtaosa USA:n muslimiterroristeista on ollut siellä varttuneita. Dokumentissa tarkimmin seurattu epäilty Ehsanul Sadequee muutti maahan pikkupoikana vuonna 1986.

Vuonna 2006 Sadequee siepattiin Bangladeshissa pian häidensä jälkeen ja toimitettiin Yhdysvaltoihin. Hän vietti eristyssellissä kolme ja puoli vuotta ennen tuomionsa julistamista.

Sadequeen sisaret käyvät dokumentissa läpi veljensä tapausta, jota avataan vaihe vaiheelta. Katsoja höristää korviaan: löytyykö vedenpitävää näyttöä vai ei?

Toisaalla amerikkalainen Nader Hasan kertoo työstään seutunsa arabiyhteisön luottoasianajajana. Pian paljastetaan, mihin Hasanin serkku, USA:n asevoimien psykologi, syyllistyi Fort Hoodin tukikohdassa 2009, ja miten se vaikutti Hasaniin.

Suomessakin uutisoitu Fort Hoodin verilöyly liittyy Philip Muddiin sikäli, että hän sai siitä syyt niskoilleen.

Greg Bakerin ohjaama dokumentti pohjautuu toimittaja Peter Bergenin kirjaan United States of Jihad (2016). Baker muokkasi HBO:lle kiihkottomaan, järkevään dokumenttimuotoon myös Bergenin aiemman kirjan Manhunt (2012), joka kertoi terroristijohtaja Osama bin Ladenin jäljittämisestä.

Dokumentin päätteeksi Baker nappaa jälleen älykkyyspisteet suhteellistamalla ja sovittelemalla yhteen aiemmin nähtyä – kun helpointa olisi lopettaa johonkin hätkähdyttävään uhkakuvaan.

Haastatellut lainvartijat huomauttavat, että yksittäiselle USA:n kansalaiselle terrorismin aiheuttama vaara on lähes olematon. Jos haluttaisiin pelastaa maksimimäärä ihmishenkiä, miljardit pitäisi suunnata käsiaseiden suitsimiseen tai syöpätutkimukseen.

Sovittelevassa, vaan ei särmättömässä loppunäytöksessä Mudd kutsuu Sadequeen sukulaiset kotiinsa keskustelemaan.

Homegrown HBO Nordicilla (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat