Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lars von Trier on huonossa jamassa

Tanskalaisohjaaja ei tiedä, pystyykö hän tekemään elokuvia ilman päihteitä.

Radio ja TV
 
Yle
Lars von Trier antoi haastattelun tanskalaiselle toimittajalle Martin Krasnikille.
Lars von Trier antoi haastattelun tanskalaiselle toimittajalle Martin Krasnikille. Kuva: Yle

Elokuvaohjaaja Lars von Trier on pysytellyt sivussa julkisuudesta sen jälkeen, kun hän laukoi sekavia näkemyksiään natseista ja Hitleristä Cannesin elokuvajuhlilla 2011. Eli syystäkin.

Viime vuonna tanskalainen toimittaja Martin Krasnik sai kutsun Trierin kotiin. Ohjaaja oli pitkästä aikaa valmis puhumaan kameralle. Teema esittää haastattelun Melankolia-elokuvan perään.

Haastattelusta tuli perin erikoinen, mutta ei pelkästään Trierin itsensä takia. Krasnik ei puhu juuri mitään elokuvista vaan jankkaa henkilökohtaisuuksista, joista Trier on sitä paitsi kertonut aiemminkin.

Kohtaaminen alkaa huonosti. Trier on nukkunut pommiin ja avaa oven unenpöpperöisenä. Pian käy selväksi, että hän on tätä nykyä aika huonossa hapessa. Hän pyrkii eroon alkoholista, ja lääkityksen takia hänen kätensä tärisevät. Alkoholi ja muut päihteet ovat myös yksi haastattelun aiheista.

Trier kertoo käyttäneensä päihteitä aina kirjoittaessaan, mutta hän kieltäytyy kertomasta tarkemmin, mitä. Kuvausten aikana hän ilmeisesti on pysynyt kuivilla. Tässä ei ole mitään uutta ja yllättävää, eikä Trier ole maailmanhistorian ensimmäinen taiteilija, jota huumeet ovat inspiroineet. Kiinnostavaa onkin, mitä Trier tekee seuraavaksi, jos hoidot tehoavat.

”Voit tehdä toisenlaisia elokuvia”, Krasnik ehdottaa kannustavasti.

Yle
Lars von Trierin haastattelun jälkeen Teema esittää hänen elokuvansa Melankolia. Elokuvan teemana on masennus, ja haastattelustakin voi päätellä, että elokuva kumpuaa ohjaajan omista kokemuksista.
Lars von Trierin haastattelun jälkeen Teema esittää hänen elokuvansa Melankolia. Elokuvan teemana on masennus, ja haastattelustakin voi päätellä, että elokuva kumpuaa ohjaajan omista kokemuksista.

Krasnik on juutalainen, ja hän vie lopulta keskustelun Trierin perhetaustaan. Trier on saanut isältään juutalaisen kasvatuksen, mutta siihen liittyy erikoisia traumoja. Nyt Trier sanoo samaistuvansa juutalaisten ”ulkopuolisuuteen”, ja tästä syntyy väittelyä.

Illan elokuva Melankolia on Trierin ehyimpiä elokuvia, ja se sai ensi-iltansa samaisilla Cannesin juhlilla, joille ohjaaja sai porttikiellon.

Kuten nimi kertoo sen teemana on masennus. Haastattelustakin voi päätellä, että elokuva kumpuaa ohjaajan omista kokemuksista.

Lars von Trierin vieraana Teemalla klo 23.18. Melankolia (Tanska 2011) Teemalla klo 21.08.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat