Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirtolalle maailma oli taideteos

Taiteilija Erkki Pirtolan assosioivaa puhetta on hauska seurata.

Radio ja TV
 
Ville Männikkö
Erkki Pirtola jätti jälkeensä valtavan määrän itse kuvaamiaan videoita.
Erkki Pirtola jätti jälkeensä valtavan määrän itse kuvaamiaan videoita. Kuva: Ville Männikkö

Ylen Elävän arkiston kätköistä löytyy vastikään kuolleen taiteilija Erkki Pirtolan hieno audiovisuaalinen muistokirjoitus, jonka on koonnut Jukka Lindfors.

Koosteeseen kuuluu muun muassa yli tunnin mittainen haastattelu, jonka Peter von Bagh teki Sininen laulu -sarjaansa vuonna 2003. Pirtola juttelee ilman tarkempaa fokusta, eikä Bagh juuri keskeytä häntä, mutta hänen vapaasti assosioivaa puhettaan on hauska seurata.

Pirtola analysoi varsinkin suomalaista kulttuuria ja taidetta, ”suomalaista toiseutta” omasta marginaalitaiteen näkökulmastaan.

Hän tölväisee aika pahasti suomalaista nykytaidetta ilman sen kummempia perusteluita, ja hetken päästä jo kertoo omista projekteistaan opiskelijoiden kanssa tai vuosistaan ATV-kanavalla ja sen nuorista tekijöistä, jotka ”viis veisasivat taiteesta”. Pirtolasta välittyy vahva itsetunto.

Pirtola jätti jälkeensä massiivisen määrän videoita, joita hän kuvasi kaikkialla. Baghin haastattelusta käy ilmi, että ensimmäinen video syntyi 1980-luvun lopulla, kun Pirtolan henkisen esikuvan Kalervo Palsan Getsemane-mökkiä tyhjennettiin tämän kuoleman jälkeen. ”Se on ehkä historiallisesti merkittävin video, jonka olen kuvannut”, Pirtola toteaa sarkastisesti.

Puhetta riittää myös ITE-taiteesta, joka oli Pirtolan lempilapsi.

Koosteessa on lisäksi tuore radiohaastattelu ja muutama lyhyt tallenne 1980-luvulta. Sivu löytyy Elävästä arkistosta hakusanalla pirtola.

yle.fi/aihe/elava-arkisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat