Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinun musiikki­makusi ei ole sinun

Pekka Laineen Ihmemaa on ihmeellinen radio-ohjelma.

Radio ja TV
 

Radio Suomesta tulee sunnuntaiaamupäivisin ohjelma nimeltä Pekka Laineen Ihmemaa. Se on radion nykytodellisuudessa aika ihmeellinen ohjelma.

Toimitettu musiikkiohjelma alkaa olla radiossa ylipäätään harvinaisuus. Tämä ohjelma on kuitenkin vielä poikkeuksellisempi, sillä Pekka Laineen Ihmemaalla ei ole varsinaista musiikillista teemaa lainkaan.

Useimmat toimitetut musiikkiohjelmat edustavat jotakin tiettyä genreä. Jake Nymanin Popradio keskittyy menneiden vuosikymmenien nostalgiaan, Klassikkoparatiisissa soitetaan klassista, Kantritohtorin ja Bluesministerin kohdalla genre selviää jo ohjelman nimestä.

Pekka Laine sen sijaan soittaa, mitä haluaa. Vaikka ohjelmalla on tiettyjä painotuksia, sieltä voi kuulla lähes mitä vaan.

Tällaisen ohjelman täydellinen vastakohta on niin sanottu lähetysvirta. Se perustuu eräänlaiseen yleisön psykologisointiin. Kuulijaan ei luoteta, vaan hänelle halutaan syöttää jotakin, jota hänen kuvitellaan haluavan. Selkein kriteeri on ärsyttämisen välttäminen.

Lähetysvirta-ajattelu on kokonaisuudessaan paradoksi. Jokaisen ihmisen musiikkimaku on yksilöllinen ja kaikkien miellyttäminen mahdotonta.

Mutta radiolla on suuri merkitys siinä, mitä musiikkia ihmiset ylipäätään tuntevat. Internetistä huolimatta esimerkiksi uutuuskappaleet kantautuvat edelleen ihmisten korviin usein radiosta. Siksi radiolla on suuri valta siihen, mitkä muusikot ja bändit ovat ylipäätään tunnettuja.

Neuvostoliitto pyrki luomaan järjestelmään sopeutuneen ”neuvostoihmisen”. Ehkä radiokin onnistuu riittävästi samaa toistamalla luomaan ihmisen, joka on tyytyväinen pyöreäksi hiottuun hittihuttuun.

Radio Suomessa on toinenkin hauska ohjelma, lauantai-iltaisin lähetettävä Kuuntelijan lista. Yleisön kokoamat biisilistat osoittavat, miten yksilöllinen musiikkimaku voi yhdistellä hyvinkin erilaisia tyylejä.

Itse en radiota kuunnellessani halua vahvistaa musiikillista identiteettiäni, vaan mieluumminkin oppia jatkuvasti jotakin – niin uudesta kuin vanhastakin. Siksi toivon Pekka Laineen Ihmemaalle pitkää ikää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat