Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cagney sytyttää rikosklassikon

Yhteiskunnan vihollinen -elokuva nähdään televisiossa yli 30 vuoden tauon jälkeen.

Radio ja TV
 
Yle
Nyt on tosi kysymyksessä. Gangsteri Tom Powers (James Cagney) kovistelee salakapakan omistajaa (Lee Phelps).
Nyt on tosi kysymyksessä. Gangsteri Tom Powers (James Cagney) kovistelee salakapakan omistajaa (Lee Phelps). Kuva: Yle

Yhteiskunnan vihollinen ★★★ The Public Enemy, USA 1931 Teema klo 18.00

Harva näyttelijä saa puskettua roolihahmoonsa niin paljon asennetta, että se näkyy selkäpuolelle asti. Gangsteriklassikossa Yhteiskunnan vihollinen James Cagney pistää silmään heti ensimmäisessä, takaapäin kuvatussa kohtauksessaan. Katsoja ehtii kuuden sekunnin ajan vertailla, miten kahdesta poispäin kävelevästä rikollisesta selvästi katu-uskottavammin liikkuu Cagneyn esittämä Tom Powers.

Tässä kohtaa Powers otetaan mukaan öiselle turkiskeikalle, ja ura ammattirikollisena pääsee alkuun. Kun USA:ssa astuu 1920 voimaan kieltolaki, rahantuloa ei voi estää.

Powersista tuli Cagneyn näyttelemänä yksi kaikkien aikojen elokuvaroistoista. Läpimurtoroolin liikekielen hallitsemisessa auttoi aiempi ura varieteen tanssijana. Henkisellä puolella tulkintaa tuki vaikea lapsuus alkoholisti-isän lapsena New Yorkin Lower East Sidella.

Voi vain kuvitella, mikä viha (tai muistikuva) Cagneyssa puskee pintaan vaikkapa kohtauksessa, jossa krapulainen Powers survoo greipinpuolikkaan vasten viattoman naisystävänsä kasvoja. Kohtaus sai aikalaiset haukkomaan henkeään, ja se on tehokas yhä. Tylytyksen nähtyään kaikille on selvää, että tässä on seurataan roistoa, ei herrasmiesgangsteria.

Yhteiskunnan vihollisen edellisestä tv-esityksestä on vierähtänyt lähes 32 vuotta. Klassikko nähdään Teeman kolmen gangsterielokuvan sikermässä, jonka muita elokuvia ovat viime viikon Pikku Caesar (1931) ja ensi viikon Arpinaama (1932).

Näiden kolmen rikosdraaman suosio sysäsi Yhdysvalloissa liikkeelle gangsterikuvausten aallon. Kun kieltolaki oli yhä voimassa, yleisen moraalin vaalimiseksi elokuviin lisättiin selitteleviä alku- ja lopputekstejä sekä yksityiskohtia, joilla pyrittiin himmentämään rikollisen maailman hohtoa. Illan elokuvassa varoitusmentaliteetti särähtää korvaan loppupuolen tärkeässä vuorosanassa, mikä on omiaan latistamaan tiivistä tunnelmaa. Lisäksi tarinankerrontaa heikentää katkelmallisuus. Sujuvammin Cagneyn sittemmin legendaarisella gangsterinuralla kulkevat esimerkiksi Likakasvoiset enkelit (1938) ja Valkoinen hehku (1949), jossa Cagneyn vihainen vimma kohoaa maaniseen huippuunsa.

Näyttelijäntyön ohella Yhteiskunnan vihollinen on lopulta myös visuaalisesti ja draamallisesti vaikuttava kokemus – mutta tämä koskee vain elokuvan kymmentä viimeistä minuuttia.

Tuolloin kyntensä näyttävät vihdoin kuvaaja Dev Jennings ja ohjaaja William Wellman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat