Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pomo on duunarin puolella

The River -albumi nosti Bruce Springsteenin amerikkalaisen vasemmiston supertähdeksi.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Krause, Johansen
Bruce Springsteen on maanläheinen rocktähti.
Bruce Springsteen on maanläheinen rocktähti. Kuva: Krause, Johansen

Jos pitäisi nimetä yksi amerikkalainen rocktähti, jonka imagossa tienatut miljoonat eivät näy, olisi Bruce Springsteen varma valinta. Menestyksestään huolimatta Springsteen on säilyttänyt maineensa mattimeikäläisenä, jonka saavutukset ovat seurausta vain kovasta työstä ja unelmien tavoittelusta.

Springsteenin (s.1949) The River -albumin (1980) syntyä valottava dokumentti (2015) esittää hänet juuri sellaisena: maanläheisenä rocktähtenä, joka soittelee kitaraa t-paitasillaan autotallinsa edustalla. Tuplalevyksi paisuneen The Riverin tekeminen kesti pari vuotta. Vaivannäkö kannatti, sillä viidennellä albumillaan ”Pomo” sai ensimmäiset jättihittinsä.

Samalla albumi nosti hänet amerikkalaisen vasemmiston omaksi supertähdeksi. The Riverillä pienen ihmisen asia syrjäytti rock’n’roll-kliseet. Lauluntekijä oli kääntänyt katseensa amerikkalaiseen työväenluokkaan ja ihmisten välisiin siteisiin jo edellisellä albumillaan Darkness On the Edge of the Town, mutta The Riverillä teemat jalostuivat pidemmälle.

Suosion rinnalla kasvoi myös Springsteenin vaikutusvalta, ja hän otti aiempaa avoimemmin kantaa poliittisiin kysymyksiin. Tästä vihjaa dokumentin perään kello 22 esitettävä mainio konserttitaltiointi vuodelta 1980, ainakin melkein.

Arizonan Tempessä järjestetty konsertti osui Ronald Reaganin presidentiksi valinnan jälkeiseen päivään, ja konsertissa Springsteen puhui maansa masentavista tulevaisuudennäkymistä. Sitä ei kuitenkaan pätkityssä tv-versiossa nähdä.

Rockin klassikkolevyt: The River Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat