Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilu kiinnostaa televisionkatsojia

Perinteistä yksityisautoilua parjataan, mutta autoiluohjelmat ovat suositumpia kuin koskaan.

Radio ja TV
 
Kutonen
Mike Brewer (vas.) ja Edd China kunnostavat klassikkoautoja brittiläisessä Wheeler Dealers -sarjassa.
Mike Brewer (vas.) ja Edd China kunnostavat klassikkoautoja brittiläisessä Wheeler Dealers -sarjassa. Kuva: Kutonen

Liikkuminen ostetaan palveluna, koska auton omistaminen on turhaa ja kallista. Yksityisautoilu on saastuttavaa ja vastenmielistä puuhaa.

Tämänsuuntaisia puheenvuoroja kuullaan nykyään usein erilaisissa medioissa.

Se on siinä mielessä erikoista, että television tarjonnan perusteella autoilu kiinnostaa enemmän kuin koskaan.

Eri kanavilla on pitkälle toistakymmentä erilaista autoiluun liittyvää ohjelmaa. On klassikoiden korjausta (Wheeler Dealers), viihdespektaakkelia (Top Gear), tuunaamista (Fast and Loud), perinteistä kuluttajaohjelmaa (Kaara) ja pehmeää lifestyle-ohjelmaa (Isän ja äidin autokoulu).

”Kyllä niiden lukumäärä on selkeästi kasvussa. Iso vaikuttaja on ollut se, kun Top Gearista tuli joitain vuosia sitten maailmanlaajuinen menestys”, sanoo MTV:n mediasuunnittelujohtaja Pauli Jäämies.

Autoiluohjelmat ovat myös mainostajien mieleen. ”Niiden katsojaprofiilissa korostuvat 25–54-vuotiaat miehet. Se on mainostajalle normaalisti hankalasti tavoitettava kohderyhmä.”

Autotuojat ry:n Tero Kallio ei kykene peittelemään tyytyväisyyttään.

”Puhutaan, että autot eivät enää kiinnosta ketään ja kaikki haluavat kulkea kananmunan näköisellä, persoonattomalla vehkeellä, joka kulkee pyhällä hengellä. Ohjelmien määrä todistaa, että perinteinen autoilu kiinnostaa”, Kallio sanoo.

Hän uskoo, että maailmanlaajuisella autoteollisuuden kasvulla on voinut olla merkitystä ohjelmien määrään.

”Samalla, kun Top Gear alkoi menestyä, kehittyvät maat ovat nousseet pyörille. Autoista kiinnostunut kuluttajajoukko on siis kasvanut valtavasti. Tämä on saattanut ruokkia mainostajia ja tätä kautta ohjelmien tekijöitä.”

Autoteollisuuden kasvun myötä markkinoille on tullut myös paljon erikoisia ja erikoisen muotoisia uudenlaisia autoja, jotka ovat tehneet autoista entistä kiinnostavampia. Lisäksi klassikkoautojen markkinat ovat kasvaneet valtavasti.

”Automallien ja -merkkien brändit ovat korostuneet. Ihmiset ovat entistä tietoisempia siitä, mitä he viestivät autollaan. Autoiluunhan liittyy paljon sosiologisia asioita”, Kallio toteaa.

Suuri osa auto-ohjelmista on nimenomaan erilaista kustomointia ja virittelyä koskevaa ohjelmistoa. Tämä kertoo siitä, että ihmiset haluavat erottua autoillaan. Yhteiskunta on individualisoitunut.

”Koska tavaroiden omistamisella ei enää voi erottua, tavaroiden pitää olla yksilöllisiä ja käyttäjänsä identiteettiä ilmaisevia. Luksusta on se, mitä muilla ei ole”, sanoo Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Ehkä siis ihan vielä ei ole se aika, jolloin kaikki haluavat ostaa oman auton sijaan pelkästään identiteetittömiä liikkumispalveluita.

Wheeler Dealers Kutosella ti klo 19.30. Aavikon autokunkut Kutosella ti klo 20.00. Fast and Loud Kutosella ti klo 21.00. Panttilainaamon autospesialistit Jimillä ti klo 22.30. Isän ja äidin autokoulu Nelosella ke klo 20.00. Kaara Kutosella ke klo 21.30. Top Gear MTV3:lla la klo 15.55.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat