Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivayhtiö toi Amerikkaan miljoonia siirtolaisia

Valtaosalla pohjoisamerikkalaisista juuret ovat muualla maailmassa.

Radio ja TV
 
© Lane Hickenbottom / Reuters
Siirtolaisvastaisen Donald Trumpin isoisä saapui Yhdysvaltoihin siirtolaisena vuonna 1885.
Siirtolaisvastaisen Donald Trumpin isoisä saapui Yhdysvaltoihin siirtolaisena vuonna 1885. Kuva: © Lane Hickenbottom / Reuters

New Yorkin Ellis Islandilla sijaitsevassa museossa säilytetään äänidokumentteina yli 2 000 henkilön muisteloja matkastaan siirtolaisina Yhdysvaltoihin.

Tallenteista ja uusista haastatteluista avautuu koskettavia tarinoita. Pakoon lähdettiin köyhyyttä ja kärsimystä, sotia ja vainoja. Ennen ensimmäistä maailmansotaa monet rajat olivat auki ja liikkuminen vapaata. Suuria matkustajalaivoja rakennettiin enemmän kuin koskaan, ja laivayhtiöt kilpailivat oman aikansa pakolaisbisneksellä.

Belgialaisamerikkalainen Red Star Line pystytti päämajansa Antwerpeniin, mahdollisimman lähelle Euroopan suuria teollisuuskeskuksia. Vuosina 1873–1934 se kuljetti Belgiasta Yhdysvaltoihin yli kaksi miljoonaa siirtolaista. Yhtiön ja siirtolaisten tarinoita avataan kolmeosaisessa dokumentissa Meren yli Amerikkaan.

Aikoinaan USA:ta kutsuttiin kansojen sulatusuuniksi. Vaikka termiä ei nyt käytetäkään, nousee ajatus esille myös dokumentin kohtalojen myötä. Pohjois-Amerikkaa asuttavat merten ylitse tulleiden siirtolaisten jälkeläiset, joista monet arvostavat kansallisia juuria ja yhteisöjä.

Myös Yhdysvaltain presidentinvaalien kohuehdokkaan, rajojen sulkemisella uhitelleen saksalais- ja skottilaistaustaisen Donald Trumpin isoisä saapui maahan siirtolaisena vuonna 1885. Olikohan kyseessä jokin Red Star Linen alus?

Meren yli Amerikkaan Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat