Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanmusiikki lisääntyi Ylellä

Uusin lisä tarjontaan on Tuuli Saksalan ohjelma Musiikkikeidas.

Radio ja TV
 
Jukka Lintinen / Yle
Tuuli Saksalan Musiikkikeidasta kuullaan Radio Suomessa.
Tuuli Saksalan Musiikkikeidasta kuullaan Radio Suomessa. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Olettehan jo huomanneet, että suomalainen artisti on tällä hetkellä kansainvälinen listaykkönen. Haitaritaiteilija Kimmo Pohjosen albumi Sensitive Skin pitää World Music Charts Europe -listan kärkisijaa hallussaan jo toista kuukautta.

Suomella menee muutenkin hyvin eri maiden radiotoimittajien ja tuottajien kokoamalla maailmanmusiikkilistalla. Värttinän albumi Viena on kolmossijalla, ja neljäntenätoista on Suistamon sähkö -yhtye.

On se siis hyvä, että maailmanmusiikkia tulee Suomessakin nykyään jopa radiosta.

Itse metelöin asiasta tämän lehden sivuilla useasti, kun Yle lopetti maailmanmusiikkiohjelma Kauriin kääntöpiirin vuoden 2009 lopussa. Suuret laivat kääntyvät hitaasti. Vasta vuoden 2014 alussa aukko paikattiin Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmalla.

Nyt maailmanmusiikin erikoisohjelmia on Ylellä jo kaksin kappalein. Harri Tuomisen ohjelman kaksivuotissynttäreiden kunniaksi Yle Radio 1 ryhtyi lähettämään Tuuli Saksalan toimittamaa Musiikkikeidasta.

Maailmanmusiikki – englanniksi world music – kehitettiin markkinointitermiksi vuonna 1987. Samanlaisena luokittelugenrenä on aiemmin lanseerattu esimerkiksi käsite ”salsa”, joka on nykyisin hyvin tunnettu musiikkityyli.

Yleensä maailmanmusiikilla tarkoitetaan kansanmusiikista vaikutteita ottavaa kevyttä musiikkia. Käytännössä termin alle mahtuu hyvin monenlaista musiikkia maailman joka kolkalta.

Suomesta on jo pitkään tullut kansainvälisestikin tunnettuja maailmanmusiikin tekijöitä. Esimerkiksi Piirpauke teki maailmanmusiikkia jo ennen koko käsitteen keksimistä.

Musiikkikeidas täydentää hyvin Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelman tarjontaa. Tänään ohjelmassa on luvassa uutuuksia esimerkiksi portugalilaiselta fado-laulajalta Ana Mouralta sekä brasilialaisilta Marisa Montelta ja Rodrigo Amarantelta.

Kuten maailmanmusiikin henkeen hyvin sopii, ohjelma myös koettelee sen rajoja. Esimerkiksi viime viikolla mukaan rajankäyntiin mahtuivat kotimainen Yona ja brasialainen Sepultura.

Musiikkikeidas Yle Radio 1:ssä klo 22.05.

OIKAISU 19.2.2016. Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma on Yle Radio 1:n, ei Radio Suomen ohjelmistoa, kuten tekstissä alunperin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat