Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinun seinäsi ei ole sinun

Jakob Gottschau teki dokumentin Facebookista, maailman suurimmasta julkisesta tilasta.

Radio ja TV
 
Yle
Sister Roma on yksi monista drag-kuningattarista, joiden tilit Facebook sulki.
Sister Roma on yksi monista drag-kuningattarista, joiden tilit Facebook sulki. Kuva: Yle

”En enää tykkäile Facebookissa mistään, en edes lasteni kuvista”, Jakob Gottschau sanoo puhelimeen Kööpenhaminasta. Tanskalainen dokumentaristi ei ole aina suhtautunut maailman suurimpaan sosiaaliseen mediaan yhtä penseästi.

”Tein pienen dokumenttisarjan siitä, kuinka some edistää demokratiaa muun muassa Kiinassa ja Egyptissä. Sitten kuulin Facebookin harjoittamasta sensuurista ja aloin selvittää sitä”, Gottschau (s. 1956) sanoo. Siitä sai alkunsa dokumentti Facebookistan, joka valmistui viime syksynä.

Dokumentissa tavataan muun muassa tanskalainen kirjailija Peter Øvig, joka jakoi Facebookissa hippikulttuurista kertovan kirjansa kuvia. Facebook sensuroi kuvat hippien paljaista tisseistä ja sulki Øvigin tilin.

Myös seksuaalivähemmistöille Facebookilla on hyvin herkkä hipiä. Samaan aikaan pornahtavammat pyllyt ja kova väkivaltakuvasto saavat jäädä rauhaan.

”Pian ilmeni, että Facebook sensuroi monenlaista. Esimerkiksi Turkissa se sulki yhden puolueen sivun. Eikä sen päätöksistä voi valittaa”, Gottschau huomauttaa.

Facebookin on sanottu sulkeneen Turkissa varsinkin kurdivähemmistöön kuuluvien tai sitä puolustavien poliitikkojen sivuja. Facebookilla ei silti välttämättä ole poliittista kantaa, vaan sensuuri sujuu hätäisesti ja summittaisesti.

Gottschau onnistui löytämään entisen moderoijan, joka kertoo, että kuvan sensuroinnista päätetään alle sekunnissa. Jos vastustajat tehtailevat paljon valituksia, sivu suljetaan liki automaattisesti.

”Facebookista on tullut maailman suurin julkinen tila. Se kerää meistä tietoa valtavasti ja vaikuttaa demokratiaan, kuten sananvapauteen ja yksityisyyteen. Ei ole terveellistä, että yksi kaupallinen yhtiö tietää niin paljon niin monista ihmisistä.”

Sivustolla on jo 1,4 miljardia käyttäjää, enemmän kuin yhdessäkään kansakunnassa. Sen lait säätää ja valvoo kaupallinen yhtiö, jota on vaikea valvoa. Sen tiedonkeräyskykyä on verrattu Stasin ja NSA:n kaltaisiin tiedustelupalveluihin.

”Juuri kukaan ei ole enää niin naivi, että kuvittelisi seinäänsä todella yksityiseksi. Mutta Facebook säilyttää myös käyttäjien poistamat tiedot eikä ota poliittista vastuutaan vakavasti. Se ei keskustele. Me emme saaneet yhtiöön mitään yhteyttä missään vaiheessa.”

Silti myös Gottschau käyttää Facebookia. ”Vain ammatillisiin tarkoituksiin”, hän huomauttaa. Lähinnä hän tiedottaa Facebookissa dokumenteistaan. Facebookista on tullut niin iso, että sitä olisi vaikea korvata.

Dok: Facebookistan Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat