Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt menee hermot!

Lasten kasvattaminen vaatii uhrauksia. Yksi niistä on television lastenohjelmille altistuminen.

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
yle
Nelivuotias Kaapo on äänekäs lapsi. ”Se valittaa kaikesta”, tuskailee kahden Kaapoa katsovan lapsen isä Timo.
Nelivuotias Kaapo on äänekäs lapsi. ”Se valittaa kaikesta”, tuskailee kahden Kaapoa katsovan lapsen isä Timo. Kuva: yle

Jos lastesi suosikkisarjat ärsyttävät sinua, et ole yksin. Teitä vanhempia on paljon, ja karkeasti raivon aiheet voidaan jakaa kolmeen ryhmään.

1. Surkea animaatio. Monet haluaisivat lastensa seuraavan laadukkaampia ohjelmia. ”Ärsyttävät nämä Amerikan halpis-3D-animaatiot, joissa ’tarina’ menee aina saman kaavan mukaan,” ilmoittaa kahden lapsen isä Heikki.

2. Hermoille käyvä musiikki. Vanhempia musiikillaan ärsyttävä tv-tuotanto ei ole aina peräisin ulkomailta. ”Kaikkeni tein, ettei lapseni Ti-Ti-Nalleen päässyt tutustumaan”, sanoo yhden lapsen äiti Anna-Maria. ”Tai ehkä lopulta varjelin itseäni? Nallessa tökki musiikki ja kökkö toteutus.”

3. Ärsyttävät pääosan esittäjät. Jos sarjan pääosan esittäjä torpedoi vanhempien opettamia malleja, se kiristää hermoa. ”Hirveä Henri. Tytöt katsoivat silmät ymmyrkäisinä, että miksi Henri saa käyttäytyä noin”, kertoo kolmen lapsen äiti Salla.

Kotona opetettu ajatus tasa-arvosta ei myöskään aina saa tukea lasten animaatioiden puolelta. ”Tuomas-veturi. Onkohan siinä ikinä ollut yhtään naista”, kysyy yhden lapsen äiti Reetta.

Mikäli suosikkisarjan pääosan esittäjällä ovat vinossa sekä käytös että asenne, on ärsyyntyminen aina vaan helpompaa.

Kaapo. By far Kaapo”, huudahtaa kahden lapsen isä Timo. ”Sen lapsen ääni ja äänensävy. Se valittaa kaikesta. Vaikka se puhuisi säästä, se kuulostaa valittamiselta.”

Yhdysvalloissa Virginian yliopistossa tutkittiin tarhaikäisten lasten keskittymis- ja oppimiskyvyn yhteyttä tv-ohjelmiin. Aineistona oli myös kanadalaissarja Kaapo (Caillou).

Tutkimuksessa Kaaposta löytyi ainakin yksi hyvä puoli: se ei ole lapselle haitaksi. Kun nelivuotiaiden lasten ryhmiä laitettiin piirtämään tai katsomaan televisiosta joko Kaapoa tai Paavo Pesusientä, saivat Kaapoa katsoneet lapset katselun jälkeisissä testeissä yhtä hyvät tulokset kuin ne lapset, jotka olivat käyttäneet saman ajan piirtämiseen.

Paavo Pesusientä katselleiden lasten ryhmä sai testissä selvästi huonommat tulokset

Ärsyttävien lastenohjelmien kohdalla vanhempien taidot ja tyyneys todella punnitaan. He eivät voi Kaapon tavoin kiukutella asiasta, vaan rallatukset, huonot kuvitukset ja tökkivät juonet on vain nieltävä.

”Lasten meiningin ja kiinnostusten mollaaminen on yksinkertaisesti väärin”, isä Heikki toteaa.

Kaapo TV2:ssa klo 7.51.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat