Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aka-heimo saa kertoa itse elämästään

Rakkaus, suru ja usko ovat universaaleja, dokumentti osoittaa.

Radio ja TV
 
Aka-heimoon kuuluva Akaya asuu Kongon viidakossa.
Aka-heimoon kuuluva Akaya asuu Kongon viidakossa.

Alkeellisissa oloissa elävästä viidakkoheimosta on helppo tehdä väheksyvä, surkutteleva tai eksoottista erilaisuutta korostava dokumentti. Ruotsalaisohjaaja Linda Västrik valitsi toisen tyylin. Hän antaa elokuvansa keskiafrikkalaisille kohteille äänen, mahdollisuuden olla omia itsejään.

Kongon tasavallassa kuvatussa dokumentissa ero ”heidän” ja ”meidän” välillä onkin oletettua vähäisempi, vaikka aivan aluksi siltä ei vaikuttaisi. Rakkaus, suru ja usko ovat universaaleja. Tai pelko, pettymys, vähättely ja viha.

Västrik kuvasi syvällä viidakossa asuvan aka-heimon arkista elämää seitsemän vuoden aikana ja opetteli aivan ensimmäiseksi heidän kielensä. Silti hän ei pyri kaveeraamaan tai olemaan läsnä – laisinkaan. Kuvattavat naiset puhuttelevat Västrikia kyllä muutamaan kertaan huvittuneena, mutta hän pitäytyy tapahtumiin puuttumattomana tarkkailijana.

Verkkaisen ja visuaalisesti hallitun elokuvan kertojia ovatkin nämä ihmiset itse: heimon paikkaa maailmankaikkeudessa hahmottelevat kylän vanhimmat, hunajaa puista hakevat miehet, juhlia suunnittelevat naiset. Tarinan punaisena lankana Västrik kuljettaa nuorta rakastunutta avioparia, joka haluaa saada kiihkeästi lapsen, mutta menettää kohtalokkaasti kaksi vähän ennen syntymää. Se koettelee liittoa, kuten kaikkialla.

Tanssivien henkien metsä Teemalla klo 16.20

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat