Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mykkä-Lumikin isä on härkätaistelija

Espanjalainen satufilmatisointi on osin tosipohjainen.

Radio ja TV
 
Yle
Ollaan jo elokuvan puolivälissä, kun Carmen (Macarena Garcia) tapaa lyhytkasvuiset maankiertäjät ja saa liikanimen Lumikki.
Ollaan jo elokuvan puolivälissä, kun Carmen (Macarena Garcia) tapaa lyhytkasvuiset maankiertäjät ja saa liikanimen Lumikki. Kuva: Yle

Lumikki ★★★ Blancanieves, Espanja 2012 Ohjaus Pablo Berger Teema klo 22.37

Miksi tehdä mykkäelokuva nykyaikana? Hyviä syitä ovat ainakin turhan sälän karsiminen ja elokuvakerronnan perusteisiin palaaminen. Myönteistä on sekin, että vanhanaikaisilla kerrontakeinoilla mukaan tuodaan ripaus leikkisyyttä.

Teema näyttää tänään kaksi 2010-luvun mykkäelokuvaa. Ensin uusitaan kepeä, äänielokuvan alkuajan Hollywoodiin sijoittuva The Artist (2011), joka palkittiin lukuisilla Oscareilla. Sen jälkeen nähdään luonteikkaampi, Pablo Bergerin ohjaama Lumikki, joka putsasi pöydän Goya-palkintojenjaossa.

Kansansadun uudelleentulkinta sijoittuu 1920-luvun Espanjaan. Maankuulu härkätaistelija Antonio Villalta ( Daniel Giménez Cacho ) loukkaantuu areenalla vakavasti. Hänen raskaana oleva, järkyttynyt nuorikkonsa joutuu keisarinleikkaukseen ja kuolee. Carmen-lapsi ( Sofia Oria ) passitetaan isoäidin hoiviin, kun ilkeä äitipuoli ( Maribel Verdú ) pian ottaa vallan kotikartanossa.

Alun härkätaistelujakso on todella taidokasta työtä. Giménez Cachon näyttelijäntyö virittää vaarankatkuisen tunnelman, jota vahvistavat jäntevästi yhteen leikatut kuvat.

Kaikessa sykkii vanhan elokuvanteon henki. Samaan ei Lumikissa enää tämän jälkeen päästä, vaikka kuvaaja Kiko de la Rican kädenjälki tyylikästä onkin.

Tyylikkyyteen luotetaan liikaakin, mikä johtaa välillä kiiltokuvamaisuuteen. Lisäksi osa äitipuolen edesottamuksista vie tämän ilkeyttä vääränlaisen pelleilyn suuntaan. Moderni mykkäelokuva onnistuu, mutta ei herätä samanlaisia tunnevyöryjä kuin vaikkapa Chaplinin poika tai F. W. Murnaun Auringonnousu.

Miellyttävää elokuvassa on tapa, jolla sadun kääpiöt tuodaan mukaan tarinaan. Koska yksi Lumikki-filmatisoinnin iloista on sadun uudelleentulkinnan arvioiminen, ei liene syytä paljastaa, miten tämä tapahtuu.

Sen kuitenkin voi kertoa, että Pablo Bergerin alkuperäinen ajatus mykän Lumikki-elokuvan tekemisestä lähti vanhasta valokuvasta, joka oli otettu tämänkaltaisesta lyhytkasvuisten seurueesta. Satufilmatisointi on siis osittain tosipohjainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat