Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

DDR:n Jason Bourne

Mitä ihmettä? Jännitän Stasi-vakooja Moritz Stammin puolesta!

Radio ja TV
 

Mitä ihmettä? Jännitän Stasi-vakooja Moritz Stammin puolesta!

Hän kiipeää hotellin katolla murtautuakseen Naton pääanalyytikon huoneeseen ja varastaakseen sieltä huippusalaisen raportin.

Stamm tiirikoi kassakaapin ja yllättyy: odotetun paperinivaskan tilalla onkin uppo-outo lituskainen levyke. Stamm ei epäröi vaan viskaa sen parvekkeelta apurilleen. Pian hän kipuaa turvaan. Huh.

On vuosi 1983 ja kylmä sota kuumimmillaan.

Viime vuonna valmistunut saksalaissarja Deutschland 83 on monella tapaa kiehtova paketti. Oitis koukuttava tarina kertoo Stasin Länsi-Saksaan ja sen puolustusvoimien hallintoon ujuttamasta DDR:n kansalaisesta Martin Rauchista. Hänen tehtävänään on edetä lännen sotilasorganisaatiossa ja välittää tietoa itäpuolelle niin paljon kuin mahdollista.

Päähenkilö on tietysti oman valtakoneistonsa lapsi, mutta hänestä ei leivota tunteetonta tappajaa tai Stasin marionettia. Hän toimii puun ja kuoren välissä, ja siksi häneen alkaa samaistua

Deutschland 83:ssa ajankuvaa ei maalata silmiä hivelevällä lavastuksella, kuten vaikka nostalgiaelokuvassa Goodbye Lenin, vaan lähinnä 1980-luvun alun pophiteillä.

Jonkin verran jouduin silti nieleskelemään, kun vakoojatapaamisen soundtrackina alkoi jytistä New Orderin Blue Monday. Anakronismista ei kuitenkaan ole kyse: kappale tosiaan ilmestyi 33 vuotta sitten.

Silmäänpistävin piirre Deutschland 83:ssa on se, ettei se oikeastaan ole kovin saksalainen. Sarjasta puuttuu Heimatin eeppisyys, Muiden elämän kolkkous tai maan lukemattomien poliisisarjojen kodikkuus.

Rauch/Stamm ei tuhoa kuten James Bond, vaan lähinnä hän koettaa selviytyä kuten Medusa-elokuvista tuttu Jason Bourne.

Kansallisten piirteiden karsiminen on tuottanut sikäli tulosta, että Deutschland 83 on ensimmäinen saksaksi Yhdysvalloissa esitetty sarja ja myös menestys Britanniassa. Tosin käsikirjoittaja Anna Winger on syntyperäinen amerikkalainen.

Sen sijaan kotimaassa Saksassa sarjan katsojaluvut laskivat loppua kohden. Heidän näkemänsä kuva on epäselvä, vaikeasti tunnistettava.

TV1:ssä esitettävä sarja on vasta puolivälissä. Tähän mennessä esitetyt jaksot ovat katsottavissa Yle Areenasta. Toiminnan ystäville on kuitenkin hyviä uutisia: toista tuotantokautta suunnitellaan jo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat