Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peräkylästä kaupungin valoihin

Sirpa Kähkösen romaaniin perustuva kuunnelma Mustat morsiamet on kasvukertomus 1930-luvun Suomesta.

Radio ja TV
 
Anna Hallikainen (Janna Räsänen) muuttaa maalta Kuopioon ja tapaa siellä vallankumoukseen uskovan Lassi Tuomen (Jussi Vatanen).
Anna Hallikainen (Janna Räsänen) muuttaa maalta Kuopioon ja tapaa siellä vallankumoukseen uskovan Lassi Tuomen (Jussi Vatanen).

Monilla etevillä elokuvien ja tv-sisältöjen tekijöillä on taustaa radiossa, ja välillä liikettä tapahtuu myös toiseen suuntaan.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaalla on aika kova meriitti. Hänen työnsä 21 tapaa pilata avioliitto (2013) on kaikkien aikojen katsotuin naisen ohjaama kotimainen elokuva.

Muutenkin Vuoksenmaalle on kertynyt krediittejä elävän kuvan puolelta. Hän on ohjannut esimerkiksi suositut tv-sarjat Kumman kaa (2003), Tahdon asia (2005) ja Klikkaa mua (2011–2014).

Nyt Vuoksenmaa koettaa siipiään kuunnelmantekijänä. Tyylinsä hän ammentaa perinteisyydestä.

Vuoksenmaan dramatisoima ja ohjaama Mustat morsiamet perustuu Sirpa Kähkösen suositun Kuopio-sarjan vuonna 1998 ilmestyneeseen avausromaaniin, josta kirjailijalle myönnettiin Savonia-kirjallisuuspalkinto.

Mustat morsiamet on Anna Hallikaisen kasvukertomus. Perämökin tyttö lähtee tiettömien taipaleiden takaa Kuopioon, suureen kaupunkiin. Annan kokemukset raskauksineen, parisuhdedraamoineen ja vaikeuksiin joutumisineen ovat koeteltua kasvukertomusmateriaalia.

Merkityksen niille antaa Kähkösen luoma ajankuva, jota on kutsuttu ”kaunokirjalliseksi mikrohistorioinniksi”.

Eletään 1930-luvun polarisoituneessa yhteiskunnassa, jossa naiivi usko työväenaatteeseen saa vastaansa ylimitoitetun oikeistolaisen kontrollikoneiston. Ajan henkeä kuvastavat myös monet yksityiskohdat, kuten suhtautuminen piikatytön raskaaksi tulemiseen.

Tiina Luoman äänisuunnittelu on tukevasti todellisuuspohjainen, mutta se saa myös itsenäisiä merkityksiä. Monet asiat kerrotaan sanojen sijaan äänillä.

Kuvaus synnytyksestä on akustisesti suorastaan inhorealistinen.

Nuoret pääosanesittäjät Janna Räsänen ja Jussi Vatanen esiintyvät hyvin, vaikka Sirpa Kähkösen murrekerronta kuulostaakin hetkittäin paperista luetulta.

Kähkösen Kuopio-sarjassa on ilmestynyt kaikkiaan kuusi romaania. Myös radiodramatisoinnin loppu povailee tarinalle jatkoa.

Mustat morsiamet Radio 1:ssä klo 15.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat